Subota, 26 studenoga, 2022

Cijene goriva u Bosni i Hercegovini sigurno će rasti, a razlog nisu sankcije na uvoz ruske nafte

Pročitajte i ovo

Stručnjaci za energetiku u narednih mjeseci predviđaju rast cijena goriva u Bosni i Hercegovini maksimalno do četiri marke. Ključni razlog nisu sankcije na uvoz ruske nafte, već odluka OPEC-a da smanji proizvodnju sirove nafte za dva milijuna barela dnevno, piše BHRT.

“Ona cijena koja bi zadovoljila zemlje OPECA se kreće između 100 i 120 dolara i sve je usmjereno na tim cijenama barela nafte i samim time i kod nas derivati u studenom i prosincu u narednom periodu ne bi trebali biti ispod 3 marke,. Neka maksimalna cijena s ovim cijenama do 120 dolara je da bude maksimalno četiri marke“, kazao je Almir Bečarević, stručnjak za energetiku.

„U Europi će biti, ako se nastavi sukob u Ukrajini i sankcijska politika Europe prema Rusiji i Rusije prema Europi, cijene energenata biti najveće na planeti, a mi smo htjeli to ili ne dio Europe“, kazao je Miloš Zdravković, stručnjak za energetiku iz Srbije.

Distributeri iz RS uvezu više nafte i naftnih derivata iz Srbije nego njihove federalne kolege. Kako će se embargo na uvoz ruske nafte odraziti na cijene i tržište u RS nismo uspjeli saznati, jer predsjednik Udruženja distributera nafte RS nije odgovarao na naše pozive ni upite.

U federalnom Udruženju distributera naftnih derivata kažu da je nezahvalno prognozirati kakve će cijene biti u budućnosti. Objašnjavaju da je zbog veće potrošnje prerađena nafta skuplja od benzina.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Foto: Lakša prometna nezgoda na Brnjacima

Danas oko 16:20 sati na Brnjacima (općina Kiseljak) dogodila se lakša prometna nezgoda u kojoj su sudjelovala dva vozila. Čitatelji...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo