spot_img
Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Cijene goriva u BiH prvi put u povijesti iste kao u Hrvatskoj

Milenko Bošković, predsjednik Udruge prometnika naftnih prerađevina Federacije BiH za N1 objasnio je da je prvi put u povijesti cijena goriva u Bosni i Hercegovini izjednačena s onom u Hrvatskoj iako ova zemlja ima drugačiju poreznu politiku kao i standard stanovništva.

Bošković za N1 još jednom apelira, inzistira da država, odnosno njezine institucije konačno nešto poduzmu te da smanje namete kao što je to, recimo, urađeno u Crnoj Gori.

– Nabavna cijena goriva u protekla tri dana na isto je razini iako je bilo manjih oscilacija na burzi. Cijena se na tržištu formira po principu ponude i potražnje odnosno kada se zalihe potroše i nabave nove – rekao je Bošković.

Ulazimo u ljeto kada je, kako je Bošković objasnio, veća potražnja nego proizvodnja, što će biti posebno izazovno u okolnostima u kojima se cijeli svijet nalazi. Također, da situacija na tržištu BiH nije najbolja, pokazuje informacija do koje je Bošković došao, a to je da jedna od većih veleprodajnih kompanija napušta naše tržište.
– Ne želim paničariti niti mi je to cilj, ali pitanje je što će to značiti za energetsku stabilnost – pita se Bošković.

Na kraju, Bošković kaže da kod nadležnih nema nikakvog odgovora na zahtjev da se ukine carina kojoj nije podrijetlo Europska unija, CEFTA ili zemlje s kojima BiH ima sporazume o posebnim odnosima. Uz odnose s Rusijom, komplicira se i stanje na tržištu. Najavljen je novi skok cijena nafte. Građani Bosne i Hercegovine polako gase motore, struka upozorava vlast kako je krajnje vrijeme na konkretne korake pomoći građanima, a vlast, tradicionalno, prebacuje odgovornost. Dok regionalne vlade pravovremeno reagiraju kako bi zaštitile svoje građane, jedina smo država u Europi koja nije upotrijebila nikakvu korektivnu mjeru kako bi zaustavila rast cijena. Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić nedavno je komentirao nova poskupljenja.

– Bar nismo za tu politiku da se sad poduzmemo i financiramo cijenu kruha jer ga nije teško svakom kupiti. Isto se odnosi i na gorivo. S druge strane na izlaznoj strani proračuna pokušavamo podići mirovine – povećali smo, još jednom ćemo. Povećat ćemo braniteljske naknade. Sad pripremamo socijalni program za deset tisuća obitelji koje su nam općine prijavile da su u stanju socijalne potrebe, tako da u biti od svih uzimamo prihode, a vrlo selektivno, prema svim socijalno osjetljivim kategorijama, povećavamo ih – rekao je Novalić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM