Srijeda, 28 rujna, 2022

Čeka li Novalića novi sudski proces?

Pročitajte i ovo

Federalni revizori utvrdili su da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, s premijerom Fadilom Novalićem na čelu, netransparentno proglasila u srpnju prošle godine tajnim ugovor o nabavi pola milijuna kineskih cjepiva ‘Sinopharm’, koje su iz proračuna plaćene 12 milijuna KM.

Naime, češljajući financijsko poslovanje Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za prošlu godinu, revizori su utvrdili niz nepravilnosti u vezi s nabavom cjepiva.

U izvještaju revizora navodi se da je Vlada FBiH 24. lipnja 2021. godine dala suglasnost da tekst potpisanog ugovora o nabavi cjepiva nosi oznaku stupanj tajnosti ‘povjerljivo’, iako se radi o proračunskim sredstvima, piše Avaz.

Naime, sredstva za nabavu cjepiva, kao i transport, uvoz i skladištenje, osigurana su odlukom Vlade o preraspodjeli sredstava (12.000.000 KM) i iz sredstava tekuće rezerve Vlade FBiH (2.140.200 KM).

Ali, kako revizori navode, Vlada FBiH je, na zahtjev dobavljača, proglasila ugovor o nabavi cjepiva ‘Sinopharm’ povjerljivim iako se radi o javnim sredstvima i nabavi robe koja se tiče javnog zdravstva građana FBiH, što nije u skladu s principom transparentnosti definiranim članom 4. Zakona o proračunima u FBiH.

Osim toga, utvrđeno je da je proces nabave cjepiva trajao više od tri mjeseca, što je u suprotnosti sa zakonskim odredbama koje definiraju izuzeće od procesa javnih nabavi zbog hitnosti, koje, prema mišljenju Agencije za javne nabave BiH, predstavljaju situacije kada je potrebno reagirati istog trenutka.

Naprimjer, u roku od jednog ili dva sata, čak u nekoliko minuta, odnosno kada objektivno nije moguće primijeniti ni pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja o nabavi, istaknuto je.

Revizori, također, nisu mogli potvrditi ni opravdanost primjene člana 10. stav 1) točka b) Zakona o javnim nabavama, odnosno izuzeća od primjene odredbi ovog zakona zbog posebnih mjera sigurnosti za nabavu, uvoz, transport i skladištenje cjepiva.

U skladištima je na kraju godine, poslije dugog čekanja na njihovu nabavu, ostalo 300.358 cjepiva. Također, značajne količine cjepiva zbog rokova upotrebe nisu iskorištene i odložene su za uništenje.

Nije prezentirana dokumentacija na osnovu koje bi se utvrdile specifikacije i karakteristike roba koje su bile predmet nabavke niti da je izvršena provjera kvalificiranosti ponuđača.

Ukupno 375.000 cjepiva protiv COVID-19 koje su donirane našoj zemlji do 31. ožujka ove godine, kako je navedeno, predloženo je za otpis jer im je u trenutku doniranja već bio istekao rok trajanja ili je bio veoma blizu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
spot_img

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

spot_img

Posljednje objavljeno

Preko nove aplikacije možete zatražiti izdavanje putovnice, vozačke ili osobne

MUP i AKD pozivaju građane da instaliraju Certiliu za lakši pristup e-uslugama Ministarstvo unutarnjih poslova i Agencija za komercijalnu djelatnost...
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo