spot_img
spot_img
Nedjelja, 26 svibnja, 2024

Čavara: Nadam se da će BiH dobiti novi zamah

Zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Marinko Čavara u intervju za Srnu, izjavio je kako se nada da će novo Vijeće ministara dati zamah odnosima u BiH bez sukobljavanja i tenzija, kao i da će BiH, poštujući mehanizam koordinacije, usvojiti zakone koji su joj obveza na njenom putu ka Europskoj uniji.

Čavara je rekao da očekuje i da će do kraja siječnja bi formiran kompletan saziv Vijeća ministara BiH i da će vrlo brzo biti usvojen proračun.

Komentirajući činjenicu da je sjednica na kojoj se potvrđivalo imenovanje predsjedateljice Vijeće ministara BiH Borjane Krišto protekla mirno i pitanje što očekuje u radu Parlamentarne skupštine BiH, Čavara je naveo da na sjednici nije bilo tenzija.

Sve je proteklo u demokratskom modelu i nadam se da će i naredne sjednice biti isto tako demokratske i da će Vijeće ministara raditi u punom kapacitetu. Nadam se da će Vijeće ministara dati novi zamah odnosima u BiH jer zaista je bilo dosta sukobljavanja i tenzija”, rekao je Čavara.

Krenuti ka rješavanju ključnih problema

On je istakao da se institucije na razini BiH trebaju okrenuti rješavanju ključnih problema u zemlji.

Na pitanje očekuje li da će se partnerstvo i glasovanje formirati od točke do točke dnevnog reda s obzirom na praksu koja je bila u prethodnom sazivu Parlamenta BiH, Čavara je rekao da takva praksa donosi nestabilnost u odnosima.

Takva praksa stvara nepovjerenje. Oni koji su dogovorili formiranje vlasti moraju zajedno funkcionirati jer smo i potpisali programska načela koja definiraju određene stavove o mnogim pitanjima. Tako da ne vidim nijednog razloga da se ne radi na takav način i poštuju odnosi u parlamentarnoj većini”, istaknuo je Čavara.

Čavara je napomenuo da očekuje da će oporba biti konstruktivna i da će uvijek biti za pozitivna rješenja koja znače napredak za BiH, za sve njene narode i građane.

On je uvjeren da će kompletno Vijeće ministara biti formirano do kraja siječnja.

To je rok koji je predviđen tako da ćemo moći krenuti s aktivnostima koje su pred nama, a jedna od njih je usvajanje proračuna institucija BiH za narednu godinu i stvaranje uvjeta da svi koji koriste proračunska sredstva mogu maksimalno ostvariti svoja prava”, smatra Čavara.

Čavara je istakao da nakon dobijanja kandidatskog statusa BiH se treba prilagoditi pravnoj stečevini EU.

Ukoliko želimo biti dio EU moramo prilagoditi ukupan sustav pravnoj stečevini EU. S obzirom na to da smo ranije dogovorili i usvojili mehanizam koordinacije, to treba staviti u potpunu funkciju. Način na koji smo dobili kandidatski status pokazuje da postoji politička spremnost EU da pruži maksimalnu podršku BiH”, istakao je Čavara.

Srbija i Hrvatska žele pomoći BiH

Komentirajući odnose BiH sa susjedima, u prvom redu Srbijom i Hrvatskom, Čavara je napomenuo da BiH treba imati korektne odnose sa susjedima.

To znači mir i stabilnost s jedne strane, a s druge – tko će vam prvi pomoći u svakoj nevolji nego susjedi. Iz različitih krugova se stvaraju tenzije između pojedinih susjeda u BiH, ali to trebamo prevladavati, otvorena pitanja rješavati i u dobrosusjedskom odnosu graditi bolju budućnost”, poručio je Čavara.

Osvrćući se na optužbe iz pojedinih krugova da se Hrvatska i Srbija puno miješaju u odnose u BiH, Čavara je ocijenio da je riječ o nekorektnim stavovima.

To je nekorektno, jer imamo puno zemalja koje brinu o BiH i žele joj pomoći, a smatram da i Hrvatska i Srbija žele pomoći BiH. Treba graditi prvenstveno sa susjedima dobre odnose i zajednički iskoristiti ovaj put ka EU da izgradimo stabilnost u BiH i stabilne odnose na Balkanu”, naglasio je Čavara.

Poštujem Ustav i zakone

Komentirajući zamjerke pojedinih krugova u BiH da kao “čovjek s američke crne liste” ne bi trebao biti izabran u Kolegij Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Čavara je poručio da u BiH postoje Ustav i zakoni.

Ni Ustav ni zakone nisam prekršio, a američka administracija je u jednom trenutku procijenila da sam nešto trebao uraditi, da sam mogao to uraditi… Međutim, to je njihov politički stav. Ako je nekom važniji politički stav bilo koje države, pa evo i SAD, nego Ustav i zakoni BiH, onda se treba postaviti pitanje koliko oni vole BiH”, rekao je Čavara u intervjuu za Srnu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti