Prošli je mjesec na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu Milan Lucić uspješno završio III. ciklus studija, te stekao zvanje doktora iz oblasti klavir.

Velika je čast jednoj maloj općini kao što je Busovača da ima osobu koja je doktorirala na Muzičkoj akademiji. Stoga, ovom prilikom, uredništvo www.grad-busovaca.com portala našem Milanu čestita na ovom izrazito velikom i značajnom uspjehu.

Milan Lucić rođen je 1985. godine u Zenici. Osnovnu glazbenu školu, u klasi prof. Ivanke Vrhovac, završio je pri Osnovnoj glazbenoj školi “Jakova Gotovca” u Novom Travniku. Srednje glazbeno obrazovanje na Odsjeku za klavir stekao je u Srednjoj glazbenoj školi Jakova Gotovca u Novom Travniku, također u klasi prof. Ivanke Vrhovac. Pohađao je i Opću gimnaziju u Busovači u periodu od 2000. do 2003. godine.

Diplomirao je (2007), a zatim i magistrirao (2011) na Odsjeku za klavir na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu u klasi red. prof. Svetlane Chlaidze. Godine 2012. upisuje doktorski studij na Odsjeku za klavir na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Trenutno je uposlen kao viši umjetnički suradnik na Odsjeku za solo pjevanje na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Kao pijanista usavršavao se na majstorskim kursovima kod eminentnih pijanista i pedagoga: J. Novotny, L. Pogorelić, G. Vidović, E. Tawaststjema, R. Gediga, D, Marlet. Sudjelovao je na kursu komorne glazbe kod prof. Johannesa i Edoarda Kutrowatza održanom u Badenu (Austrija). Dobitnik je nagradne stipendije Fondacije Karim Zaimović (2006) stečene na osnovu uspjeha na studiju i doprinosa kulturnom stvaralaštvu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, kao i stipendije za prestižni master course na L’Academie musicale de Villecroze (Francuska) koji se održava jednom godišnje za 10 pijanista iz cijeloga svijeta.

Također je dobitnik nagrade „Zlatna značka“ Univerziteta u Sarajevu koja se dodjeljuje najboljem studentu Univerziteta, kao i više nagrada na različitim natjecanjima od kojih je najznačajnija Specijalna nagrada na Federalnom natjecanju u Livnu (2006.), kao i treća nagrada na internacionalnom natjecanju Val Tidone u Italiji (2007.).

Koncertirao je na festivalima „Sarajevska zima“, „Baščaršijske noći“, „Dani Kantona Sarajevo“ kao i na festivalu muzike Federica Chopina u Tuzli (2004). Također je nastupao sa Sarajevskom filharmonijom (2008.). Do sada je održao niz zapaženih koncerata u BiH i inozemstvu (Hrvatska, Srbija, Austrija, Italija, Njemačka, Francuska).

Prvi dio obrane doktorske disertacije održan je 5. studenog 2015. godine u maloj sali Muzičke akademije (Prvi dio: UMJETNIČKI PROJEKT (koncert – R. Schumann: Fantazija op. 17, C-dur; F. Chopin: Sonata za klavir, op. 35, b-mol), a drugi dio 6. studenog 2015. godine, također u maloj sali Muzičke akademije (PISANI DIO umjetničkog doktorata pod nazivom „Izvođačke specifičnosti u klavirskoj literaturi prve polovine 19. stoljeća“).

Dario Plavčić
www.grad-busovaca.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.