spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

Busovljaci pomažu unesrećene u Turskoj: “Stanje je kaotično. Grad je srušen, bez struje i vode”

Osmi je dan od razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji. Broj mrtvih se, nažalost, iz dana u dan povećava. Preživjeli koje spasilačke službe i danas pronalaze odavno prkose teoriji da je u ovakvim okolnostima moguće preživjeti tek 72 sata!

Dio USAR tima Federalne uprave civilne zaštite su i dvojica hrabrih Busovljaka. Riječ je o Bori Lukinu i Rajku Brkoviću, našim sumještanima. Nalaze se u gradu Antakya na jugu Turske. Kako su nam rekli, stanje je strašno, a grad je razrušen…

“Prije nekoliko dana otputovali smo u Tursku kao dio USAR tima FUCZ-a. Nalazimo se na jugu Turske, u gradu Antakya koji se nalazi u blizini sirijske granice. Stanje je strašno. Grad je porušen, bez struje, vode… Vlada kaotično stanje”, ističe u izjavi za grad-busovaca.com portal Boro Lukin.

Antakya je grad koji je dio provincije Hatay. Prije zemljotresa imao je u urbanom dijelu više od 200 tisuća stanovnika, a u okolici preko 1,5 milijuna. Tijekom potresa preko 80% stambenih i drugih objekata je u potpunosti urušeno.

Kada je u pitanju sam rad u ovom gradu, iz FUCZ-a ističu da se pretrage na terenu rade u skladu s preporukama koje daje AFAD (Direkcija za upravljanje katastrofama i izvanrednim situacijama).

“Sve što stave pred nas uspješno izvršavamo. Što se opreme tiče, nje nikad nije dosta, ali s ovim čime raspolažemo uspješno završavamo zadatke. Naravno da je ova situacija u Turskoj iznjedrila sve ono što nije dobro i sve nedostatke koje uočavamo sada ovdje, ali nadam se da će nadležni imati sluha i kad se vratimo da će to sve biti uredu i ići nekim drugim tijekom”, naglašavaju pripadnici bh. USAR tima iz Turske.

Nevjerojatno je, kako naglašavaju za grad-busovaca.com portal, da i nakon 72 sata, koliko je teoretski moguće ostati živ bez vode, spasilački timovi još uvijek pronalaze preživjele pod ruševinama. Dodaju da su scene na terenu apokaliptične, putevi su uništeni, a mnoge zgrade se još urušavaju te da tlo konstantno podrhtava.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM