Busovački framaši aktivno se pripremaju za najradosniji blagdan

0
72
Busovački framaši aktivno se spremaju za proslavu najradosnije svetkovine, svetkovine Isusova rođenja. 

Najprije su zajedno s Franjevačkim svjetovnim redom imali humanitarnu akciju u kojoj su prikupljali novac za liječenje Patrika Ivanovića iz Žepča.

Zatim su pravili adventske vijence i krunice koje su ponudili našim župljanima na Prvu nedjelju došašća.

 

“Također, imali smo mnogo susreta gdje smo pokušali zajedno govoriti o nekim važnim temama za nas mlade i tako pripremiti se za proslavu Božića. Između ostaloga, govorili smo o opraštanju koje je svima potrebno, kao i o ljudskoj radosti. “ , istaknuo je framaš Jan Badrov.

Trenutno framaši imaju svoju kućicu u okviru manifestacije Božić u Busovači koja radi vikendom nakon večernje sv. mise u kojoj nude čaj, kuhano vino, kobasice, fritule…

Bitno je naglasiti da Busovački framaši trenutno pripremaju predstavu Badnja večer koju će izvesti u župnoj crkvi 22.12.2019. nakon večenje svete mise. Detalje predstave nisu nam htjeli otkriti, nego su istaknuli kako nas i sve naše župljane očekuju na izvedbi. :)

Nakon razgovora o njihovim aktivnostima porazgovarali smo s framašicom Anom Krišto koja nam je ispričala što za nju predstavlja Božić.

“Božić mi predstavlja jedno sjećanje. Kad sam bila mala, dočekali bismo ga okupljeni nakon polnoćke uz miris kolača i sve te divne hrane, pjesme, filmove, vatru u kaminu i radost dok vani pada snijeg. Prava mala bajka. Međutim uz svu radost, odvojim trenutak za gladnu djecu koja su vani, uplakane majke, bespomoćne očeve i zapitam se, je li taj Božić stvarno toliko bajkovit? Zamišljala sam tad da imam mogućnosti kako bih pozvala sve te ljude kod sebe da im bar malo približim tu bajku. Sve je ostalo isto do danas, samo više gladnih i siromašnih koji napuštaju svoje domove, više bogatih koji se natječu tko će od njih tih dana biti veći vjernik. Sad se zapitam, kako to da na najljepši dan u godini možemo sebi dopustiti da budemo najviše licemjerni? Očekujemo da se Isus rodi baš u našem srcu, domu, obitelji, očekujemo mir, spokoj, poštovanje, razumijevanje, a taj isti Isus se rodio u štalici, rodio se odbačen kao što su odbačeni svi oni kojim zalupimo vratima. Potrebno je da srce pretvorimo u skromnu štalicu kako bi nam to dijete donijelo pravo bogatstvo.”

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.