Busovača: Održana dva šahovska turnira

0
151
U organizaciji ŠK “Hrasno – Busovača” 28. 12. 2018. godine održana su dva turnira. Pobjednici su Bojo Leon i Bazina Dražen.

Na turniru “Busovača Open 2018” sudjelovalo je 51 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Na turniru je sudjelovalo 2 IM i 6 FM igrača. Igrao se Švicarski sistem od 7 kola. Tempo igre je bilo 11 minuta po igraču i turnir će se rejtingirati kod FIDE za Rapid rejting listu.

1. mjesto je zauzeo Bojo Leon sa osvojenih 6 poena iz 7 partija. Od 2. do 4. mjesta su igrači sa 5.5 poena, a to su: 2.Čunjalo Faris, 3.FM Kojić Tigran i 4.Alihodžić Muzafer. Redovne nagrade su još osvojili: 5.Zlobec Srđan, 6.FM Milekić Danijel i 7.Janjić Nikola. Najbolji omladinac na turniru bio je Marković Dino s osvojenih 5. poena.

Na 2. Memorijalni šahovski turnir “Vinko Vujica“ sudjelovalo je 28 igrača iz Busovače, Viteza, Zenice, Šipova… Tempo igre je bio 10 minuta i igrao se Švicarski sistem od 7 kola. 1.mjesto je zauzeo Bazina Dražen sa 6.5 poena iz 7 partija. 2.mjesto je zauzeo prošlogodišnji pobjednik Marjanović Miro sa 6 poena. U redovne nagrade su ušli još: 3.Čeko Marko i 4.Huremović Fadil sa 5 poena. Treba napomenuti da i direktor oba turnira Vujica Boro je zauzeo 5.mjesto s također 5 poena, ali s nešto slabijim dodatnim kriterijem.

Najbolji kadet do 12 godina bio je Kapetanović Rayan, najbolji kadet do 14.godina bio je Bečić Orhan, a najbolji omladinac bio je Radača Nasir. Najbolje plasirana žena bila je Bertović Milena, a najbolje plasirani domaći omladinac bio je Vujica Blaž. Sudije turnira su bili: Miskić Sejfudin i Miskić Belmir.

U kategoriji kadetkinja, istaknula se Srebrenica Segmedina. A od amatera Ivica Jurešić, Elvir Ferhatović i Samir Hodžić. Na drugom turniru, od domaćih igrača najbolji Marinko Vujica i Predrag Barešić.

Tekst i foto: ChessScout