spot_img
spot_img
Subota, 15 lipnja, 2024

Britanci i Amerikanci navodno spremili plan za ukidanje Republike Srpske: Detalji dogovoreni na sastanku održanom u Kampu Butmir – Sarajevo?

Pojačano britansko prisustvo u BiH kako špekulira portal ATV BL, koji se inače nalazi pod sankcijama američke administracije, već je rezultiralo planovima o ukidanju Republike Srpske i smjenama njenih dužnosnika.

Plan je plod sastanka britanskih i američkih operativaca koji su skrojili strategiju u nekoliko točaka.

Sastanak je održan u Kampu Butmir – Sarajevo, gdje se nalazi zapovjedni i obavještajni centar združenih snaga “Task Force”, kojeg čine Amerikanci i Britanci.

Plan za ukidanje Republike Srpske uključuje primjenu bonskih ovlasti, kojim se planiraju smjene izabranih predstavnika u Republici Srpskoj, ukine izvršna i zakonodavna vlast, čime bi se praktično razvlastili organi upravljanja u Republici Srpskoj.

Za te namjene planira se strateško pozicioniranje snaga u sastavu Eufora na ključne točke, koje će biti ojačane četom za brzo reagiranje koju bi činili NATO vojnici.

Eufor trenutno ima 17 timova za vezu i osmatranje, 600 vojnika i prištapske dijelove koji se nalaze u Sarajevu.

Operativnim planom, koji je već sačinjen, predviđa se pozicioniranje NATO/Eufor snaga, ranga čete do ranga bataljuna u Distriktu Brčko, radi presijecanja Republike Srpske na dva dijela, kao i obrazovanje vojnopolicijskih snaga velike mobilnosti (poput karabinjera), koje bi imale sposobnost da se u kratkom vremenskom roku rasporede na bilo kom dijelu BiH, radi konfrontacije s paravojnim jedinicama, policijskim snagama Republike Srpske i građanskom neposlušnošću, odnosno pobunom Srba.

Izvor: Dnevnik.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti