spot_img

Bradara: Proces imenovanja suca Ustavnog suda BiH namjerno otežavan i odugovlačen

Predsjednici Federacije BiH Lidiji Bradari (HDZ BiH), kao i potpredsjednicima Refiku Lendi (SDA) i Igoru Stojanoviću (SDP), poslani su dopisi ispred poslaničkih klubova Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte i Stranke za BiH u Federalnom parlamentu s ciljem da rukovodstvo Federacije BiH na neki način zaustavi potvrđivanje imenovanja suca Ustavnog suda BiH na današnjoj sjednici Zastupničkog doma.

To je za Fenu potvrdila predsjednica FBiH Lidija Bradara navodeći da je Komisija za izbor i imenovanje Zastupničkog doma utvrdila prijedlog da Marin Vukoja bude imenovan za suca Ustavnog suda BiH.

  • Zbog toga očekujem da na današnjoj sjednici u okviru točke “izbori i imenovanja“ Zastupnički dom potvrdi ovaj prijedlog na osnovu kojeg bi za suca bio imenovan Marin Vukoja jer je on najvišepozicioniraniji kandidat na rang listi – kazala je Bradara.

Osvrnuvši se na zahtjev poslanika oporbe da se spriječi ovo imenovanje, istaknula je da je “cijeli proces politiziran i licemjeran“.

  • Smatram da je namjerno otežavan i odugovlačen kao rijetko koji otkako pratim politička događanja u Bosni i Hercegovini. Uskoro ćemo popunjavati još mjesta u Ustavnom sudu BiH, ali i provoditi brojna druga imenovanja. Hoće li nam opet trebati dvije godine? – poručila je Bradara.

Podsjećamo, Komisija za izbor i imenovanje na posljednjoj sjednici utvrdila je i to da je čitava procedura oko izbora suca Ustavnog suda BiH provedena u skladu s Ustavom BiH, Poslovnikom Zastupničkog doma i Odlukom o postupku izbora sudaca Ustavnog suda BiH, koje bira Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

  • Na koncu, na dnevnom redu današnje sjednice su i druga važna imenovanja, poput izbora zajedničkog povjerenstva za izbor glavnog revizora, Neovisnog policijskog odbora, odbora za reviziju, pa i imenovanje novog predsjedatelja Zastupničkog doma – dodala je Bradara, koja je danas prisustvovala sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

U ranijem toku ove sjednice nije usvojen prijedlog potpredsjednika FBiH Refika Lende da se s dnevnog reda pod posljednjom točkom „izbori i imenovanja“ skine točka izglasavanje o imenovanju suca Ustavnog suda BiH. (Fena)

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti