Boro u blizini svoje kuće danas uhvatio poskoka

Boro Lajšić iz sela Svodna kod Novog Grada uhvatio je danas u blizini svoje kuće poskoka. Kako kaže Lajšić, poskoci nisu rijetkost na ovom terenu, međutim, nije uobičajeno da se na otvorenom zateknu ovako rano, već početkom ožujka. Dodaje da bi ovo mogao da bude znak da je proljeće “na pragu”, piše RTRS.

Poskoka nije teško prepoznati po izraslini (roščiću) na vrhu glave. Može biti siv, žut, smeđ, s cik-cak linijom, snažna tijela dugačkog do metra. Glava mu je trokutasta, s okomitim zjenicama. Poskok je vrsta toplijih krajeva s kamenitom podlogom, pa živi na jugu Europe i u Maloj Aziji.

Voli osunčana i suha mjesta s kamenjem i vegetacijom, livade s grmljem, odnosno krš. Aktivan je danju za umjerenijih temperatura, a zabilježena je i njegova noćna aktivnost. Pri velikim vrućinama radije se povlači na skrovita i svježija mjesta. Poskoci se pare u proljeće, a ženka koti obično 5 – 10, rjeđe do 20 živih mladih ujesen. Ta zmija lovi iz zasjede. Može dugo čekati, maskirana u okoliš i potpuno nepokretna da prođe mogući plijen.

Poskok najviše lovi glodavce, ptice i guštere, ali i drugi plijen. Često čeka blizu vode, a ujesen i na granama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

FOTO: Ušće Ivančice u Kozicu, vodostaji rijeka u ŽSB porastu

Priča iz Busovače: “Ne trebam ženu, nego majstora za kupatilo”