spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Borjana Krišto: Nastaviti ćemo raditi na poboljšanju suradnje s NATO savezom

Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg sastao se danas tijekom službene posjete BiH s predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto.

Krišto je nakon sastanka istaknula da je s generalnim tajnikom NATO-a razgovarala o pitanjima od zajedničkog interesa, a koja su vezana za stabilnost i sigurnost u BiH i regiji.

– Suradnja sa NATO-om nama pruža priliku za unaprjeđenje sigurnosti i jačanja obrambenih kapaciteta, kroz sudjelovanje u mirovnim misijama gdje unapređujemo sposobnost naših oružanih snaga. Upravo ti elementi omogućavaju da odgovorimo na izazove prijetnje kao što su terorizam i organizirani kriminal – izjavila je Krišto.

Ističe da suradnja s NATO-om izravno utječe na modernizaciju institucija i procesa u BiH, kao i na provođenje društvenih reformi.

Naglasila je da postoji odluka da se BiH integrira u NATO, što bi našoj zemlji dalo priliku da se integrira u europske strukture, a što je ključno za njenu stabilnost i prosperitet.

Krišto je zahvalila Stoltenbergu na paketu pomoći institucijama i vlastima Bosne i Hercegovine radi jačanja bh. obrambenih kapaciteta, u vrijednosti između 48 i 53 milijuna eura.

– Odnosi se na devet projekata iz oblasti obrambenog sektora i tri projekta iz oblasti sigurnosnog sektora. Projekti se mogu implementirati u narednih pet godina. Nastavit ćemo raditi na poboljšanju suradnje s NATO-om, što podrazumijeva rad na izradi programa reformi, što je jedan od prvih zadataka od kako se konstituirala Komisija za saradnju s NATO-om – izjavila je Krišto.

Kako je kazala, BiH će na taj način uskladiti obaveze sa obavezama NATO članica.

Poručila je da će se u BiH aktivno raditi na uspostavljanju konsenzusa kada je u pitanju suradnja sa NATO-om, što se podudara sa osiguranjem mira, stabilnosti i sigurnosti u BiH i regiji.

1 KOMENTAR

  1. Wow, marvelous weblog layout! How lengthy have you ever been blogging
    for? you make running a blog look easy. The entire look of your website is wonderful, as well as the content material!

    You can see similar here sklep internetowy

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti