spot_img
Srijeda, 6 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Borjana Krišto: Nastaviti ćemo raditi na poboljšanju suradnje s NATO savezom

Generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg sastao se danas tijekom službene posjete BiH s predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto.

Krišto je nakon sastanka istaknula da je s generalnim tajnikom NATO-a razgovarala o pitanjima od zajedničkog interesa, a koja su vezana za stabilnost i sigurnost u BiH i regiji.

– Suradnja sa NATO-om nama pruža priliku za unaprjeđenje sigurnosti i jačanja obrambenih kapaciteta, kroz sudjelovanje u mirovnim misijama gdje unapređujemo sposobnost naših oružanih snaga. Upravo ti elementi omogućavaju da odgovorimo na izazove prijetnje kao što su terorizam i organizirani kriminal – izjavila je Krišto.

Ističe da suradnja s NATO-om izravno utječe na modernizaciju institucija i procesa u BiH, kao i na provođenje društvenih reformi.

Naglasila je da postoji odluka da se BiH integrira u NATO, što bi našoj zemlji dalo priliku da se integrira u europske strukture, a što je ključno za njenu stabilnost i prosperitet.

Krišto je zahvalila Stoltenbergu na paketu pomoći institucijama i vlastima Bosne i Hercegovine radi jačanja bh. obrambenih kapaciteta, u vrijednosti između 48 i 53 milijuna eura.

– Odnosi se na devet projekata iz oblasti obrambenog sektora i tri projekta iz oblasti sigurnosnog sektora. Projekti se mogu implementirati u narednih pet godina. Nastavit ćemo raditi na poboljšanju suradnje s NATO-om, što podrazumijeva rad na izradi programa reformi, što je jedan od prvih zadataka od kako se konstituirala Komisija za saradnju s NATO-om – izjavila je Krišto.

Kako je kazala, BiH će na taj način uskladiti obaveze sa obavezama NATO članica.

Poručila je da će se u BiH aktivno raditi na uspostavljanju konsenzusa kada je u pitanju suradnja sa NATO-om, što se podudara sa osiguranjem mira, stabilnosti i sigurnosti u BiH i regiji.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM