spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

Boris Marjanović: Pristupili smo sustavnoj rekonstrukciji kanalizacijske mreže, proračun smo rebalansom povećali na 14 milijuna KMc

Jedan od problema s kojim se već godinama suočava Općina Vitez i njeno stanovništvo je zastario kanalizacijski sustav, kao mreža koja zahtjeva sustavan pristup kroz dva pravca.

Naime, prvi je rekonstrukcija postojeće mreže, a drugi je širenje i gradnja novih kanalizacijskih linija.

U proteklom vremenu Općina Vitez izradila je projektnu dokumentaciju, a kako procijenjeni iznos cjelokupne investicije seže na nekoliko milijuna KM, općinsko vodstvo, zajedno sa načelnikom Marjanovićem odlučilo je ovaj problem rješavati etapno, rekonstruirajući dio po dio gradske mreže, te odvodnje oborinskih i fekalnih voda.

Foto: n24.ba

Tako je do sada kanalizacijski sustav saniran u ulici Josipa Kurevije, na potezu od Osnovne škole „Vitez“ prema novom kružnog toku, uključujući ulicu iza Gradske tržnice i Autobusnog kolodvora.

Proteklog tjedna odabrani izvođač radova, tvrtka „IGM-IUT Haskić“ otvorila je radove na novoj dionici, od Policijske stanice Vitez, ulicom Fra Grge Martića do spoja s ulicom Hrvatskih branitelja kod Gradskog parka.

Radi se o ulici koja se nalazi paralelno s ulicom Josipa Kurevije, te ovaj pristup predstavlja sustavno rješavanje dotrajale mreže, stvarajući pretpostavke da se po uređenju podzemnih instalacija urede nogostupi i prometnice za motorna vozila.

Vrijednost radova koji su u tijeku je 395 tisuća konvertibilnih maraka, a financiraju se općinskim sredstvima te grant sredstvima Vlade Federacije BiH.

Foto: n24.ba

„Ovaj projekt za nas je od ključnog značaja. Rješavanjem, točnije uređenjem vodovodne i kanalizacijske mreže, stvorit ćemo ugodniji ambijent za život naših sugrađana, ali i omogućiti uređenje gradskih prometnica“, naveo je u izjavi za Večernji list općinski načelnik Boris Marjanović.

Najavio je kako je jedan od prioriteta za sljedeću godinu nastavak ovih radova, te rekonstrukcija dijela središnje gradske ulice Hrvatskih branitelja.

Razgovarajući s Marjanovićem o drugim projektima, posebno je naglašena izgradnja nove multifunkcionalne lamele Doma zdravlja, čime će se proširiti broj i podići kvaliteta usluga koje pruža ova zdravstvena ustanova.

Foto: n24.ba

Još jedan projekt od suštinskog značaja svakako je otvaranje Odjela Općinskog suda Travnika za Vitez i Busovaču koji će imati sjedište u Vitezu.

„Uskoro se očekuju radovi na adaptaciji zgrade, a Općina Vitez, pružit će svu potrebnu tehničku, stručnu i drugi pomoć.“, istaknuo je Marjanović.

Tijekom ljetnih mjeseci u Vitezu je asfaltiran niz manjih lokalnih prometnica gdje je u radove uloženo oko 500 tisuća KM, a pristupilo se i sanaciji oštećene vodovodne mreže kako bi se smanjili gubitci te izbjegle neželjene redukcije pitke vode.

„Problem vodoopskrbe u Vitezu je problem koji naše stanovnike opterećuje dugi niz godina. Ove godine izveli smo radove kako bismo dio gradske jezgre uvezali s izvorištem Kremenik te očekujemo kako ćemo redukcije u gradskoj jezgri svesti na minimum, osobito u trenutcima kada je smanjena izdašnost s izvorišta Ilidža, za koje koncesiju ima „Vik“ Zenica iako se izvorište nalazi na području Viteza.“, kazao je Marjanović.

Općinsko vijeće Vitez održava svoje redovite sjednice, a na posljednjoj, održanoj 12. listopada usvojen je itekako važan drugi ovogodišnji rebalans proračuna. Prihodi i primici proračuna po Rebalansu II planirani su u iznosu od 13.926.900 KM što je za 13% više od prethodnog plana (povećanje za 1.607.500 KM). Povećanje se ogleda ponajviše u sredstvima namijenjenim za kapitalne projekte, od kojih je dio spomenut ranije. Valja kazati kako je značajan dio stigao i za adaptaciju prostorija JU Centar za socijalni rad, a rasli su i porezni te neporezni prihodi. S time u vezi povećavane su subvencije javnim poduzećima i to za 61.500,00 KM, kao i izdaci za infrastrukturu PC-96-2 koji su povećani za 80.000 KM, za vodoopskrbu za 50.000 KM, za rekonstrukciju putova za 520.000 KM, za rekonstrukciju Gradskog trga za 20.000 KM te za rekonstrukciju kanalizacijske mreže koji su povećani za 149.800 KM.

Foto: n24.ba

„Od projekata koje namjeravamo realizirati do konca godine, uz ove započete, naš plan je, ukoliko vremenske prilike dopuste asfaltirati još jedan dio lokalnih prometnica, te izvršiti rekonstrukciju javne rasvjete u gradskoj jezgri, te na potezu od ulaska u Vitez na semaforu do Etno sela Čardaci kroz prelazak na LED tehnologiju i ugradnju novih rasvjetnih tijela. Također, i ove godine pripremamo bogat program u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana, kao i redovite potpore naših kulturnim, sportskih i gospodarskim subjektima.“, dodao je Marjanović.

Također je u Vitezu vidljiva odlična suradnja nevladinih organizacija sa samom općinskom strukturom, tako su mnogi projekti realizirani financiranjem od strane same općine i uz suradnju istih.

“Uvijek sam isticao da je suradnja cijelog nevladinog sektora sa općinskim službama od velikog značaja. Moje službe su u koordinaciji sa svim nevladinim organizacijama koje djeluju na području općine i koje su prepoznale želju da zajedno radimo za opće dobro društvene zajednice. Temeljem članka 15. Zakona o načelima lokalne samouprave u FBiH i članka 38. Statuta općine Vitez donijeli smo i Rješenje o imenovanju Povjerenstva za uspostavu foruma za građanske inicijative s kojim želimo uvezati sve građanske inicijative sa mogućnostima i potrebama općine Vitez. Zajedno sa nevladinim organizacijama, sportskim kolektivima i ostalim udruženjima smo realizirali veliki broj projekta i donijeli mnogo inovativnosti na područje naše općine. Općina će i dalje poticati rad nevladinih organizacija i biti im uvijek podrška u okviru svojih mogućnosti”, zaključio je Marjanović.

Foto: n24.ba

13 KOMENTARI

 1. Wow, awesome blog format! How long have you
  been blogging for? you made running a blog look easy.
  The total glance of your site is wonderful, let alone the content!
  You can see similar here ecommerce

 2. I am in fact happy to glance at this blog posts which consists of lots of valuable facts, thanks for providing these data.
  I saw similar here: E-commerce

 3. Hi there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
  If you know of any please share. Kudos! You can read similar
  text here: Sklep

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti