Subota, 2 srpnja, 2022

Bolnica u Novoj Biloj: Nabava mamografskog uređaja najnovije 3D generacije

Pročitajte i ovo

Hrvatska bolnica „Dr. fra Mato Nikolić“ ima u planu nove aktivnosti radi unapređenja pružanja usluga pacijentima. Radi se o iskoraku u dijagnostici liječenja dojke.

Stručan kadar iz disciplina citologije, kirurgije, patologije i radiologije već radi u bolnici u Novoj Biloj, a isti će se dodatno osnažiti kroz procese usavršavanja u suradnji s kliničkim centrima iz Republike Hrvatske, radeći s eminentnim stručnjacima. Paralelno, u planu je i nabava suvremene medicinske opreme, točnije mamografskog uređaja najnovije 3D generacije.

Navedene aktivnosti su izuzetno važne za pacijentice iz Kantona Središnja Bosna. Naime, karcinom dojke jedan je od najčešćih karcinoma uopće. Prema statistici, 1 od 8 žena tijekom života, razvit će karcinom dojke. Redovitim mamografskim pregledima i ranom dijagnostikom karcinom dojke, moguće je otkriti u ranoj fazi, a stopa preživljavanja u tom slučaju prelazi 90%. Milimetarske promjene mogu biti detektirane samo na suvremenim i iznimno osjetljivim mamografskim uređajima opremljenim digitalnim ravnim detektorom visoke rezolucije za klasične 2D mamografske snimke, 3D tomosintetske snimke dojke iz više projekcija snimane u manje od 4 sekunde te specijalnim programima za generiranja sumacijskih 2D snimki nastalih iz 3D tomosintetskih snimki čime se dobije više dijagnostički iznimno upotrebljivih snimaka uz istovremeno smanjenje količine zračenja pacijenta. Mamografski uređaji najnovije generacije imaju i mogućnost kompresiranja dojke specijalnim zaobljenim kompresorijima koji znatno smanjuju osjećaj boli kod pacijenata tijekom mamografskih snimanja. Jednom otkriveno sumnjivo područje moguće je biopsirati iglom koju navodi tomosintetski sustav uz preciznost bolju od jednog milimetra.

Važno je istaknuti kako se u Hrvatskoj bolnici „Dr.fra Mato Nikolić” se već dugi niz godina rade citološke FNAB biopsije dojke, a već nekoliko godina i CORE biopsije, koje su dosta superiornije s obzirom da se radi o dosta reprezentativnijem uzorku iz kojega je moguće odrediti i hormonalni tip tumora koji je značajan za daljnje onkološko liječenje. CORE biopsije koje su se radile u bolnici su bile na već ultrazvučno detektiranim promjenama koje su vrlo često bile detektabilne i palpacijski što je nažalost u dosta slučajeva već poodmakla faza bolesti. Kombiniranjem CORE biopsije navođene 3D tomosintezom vrlo lako bi bile dostupne promjene koje su iznimno male (4 mm pa i manje) te bi iste mogle biti detektirane u iznimnoj ranoj fazi bolesti kad se još radi o lokalnoj bolesti. CORE biopsija uz 3D tomosintezu je već zlatni standard u dijagnostici promjena u dojci u naprednim svjetskim centrima za bolesti dojke i s tim korakom se stvaraju preduvjeti za formiranje jednog takvog centra u ovoj ustanovi.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Odselili se iz BiH na Maltu: “Ovdje je za djecu sve besplatno, uz jedan uvjet”

‘‘Da je situacija u BiH malo drugačija i bolja, nikada ne bismo ni otišli – ali tako je kako...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo