spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 24 veljače, 2024

Bliži se 29. obljetnica utemeljenja 3. gardijske brigade HVO-a “Jastrebovi”

Svečanost obilježavanja 29. obljetnice utemeljenja 3. gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) “Jastrebovi” održat će se u Kiseljaku u srijedu, 18. siječnja, s početkom u 10.30 sati.

U vojarni “Mato Lučić Maturica” u 10.30 sati bit će upriličeno polaganje vijenaca ispred spomen obilježja, u 11 sati će se održati misa za sve pokojne pripadnike u kapelici vojarne, a u 11.45 svečana akademija.

Kroz postrojbu osnovanu 18. siječnja 1994. godine u vrlo teškim vremenima u kojima se hrvatski narod središnje Bosne borio za goli opstanak podijeljen u više enklava okruženih daleko brojnijom Armijom R BiH, prošlo je oko 3500 pripadnika, od Žepča i Usore, preko Lašvanske do Lepeničke doline ali i Vareša, Kaknja i drugih srednjobosanskih općina.

„Jastrebovi“ od osnutka postrojbe idu tamo gdje je najteže, ne samo u središnjoj Bosni već i drugim krajevima BiH koje je trebalo osloboditi od agresora i stvoriti uvjete za potpisivanje međunarodnih mirovnih sporazuma kojima su zaustavljeni oružani sukobi u BiH. Brojni pripadnici “Jastrebova”, preustrojem, postaju dio hrvatske sastavnice današnjih Oružanih snaga BiH, nastavljajući tradiciju postrojbi HVO-a. Kao što su u ratu dali nemjerljiv doprinos obrani hrvatskih prostora središnje Bosne te kroz sudjelovanje u zajedničkih Vojno redarstvenim operacijama s Hrvatskom vojskom uspostavi trajnog mira, danas bivši pripadnici „Jastebova“ svojih aktivnim radom kroz postrojbe OS BiH trasiraju put BiH ka integraciji u EU i NATO.

Izvor: artinfo.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM