spot_img
spot_img
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Bliže se izbori za Sabor RH: Evo gdje će Hrvati Središnje Bosne moći glasovati

Sarajevo, Bosna i Hercegovina – Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odobrilo je organizaciju glasovanja za hrvatske državljane koji borave na njenoj teritoriji, u svrhu nadolazećih izbora za Hrvatski sabor.

Na 27. izvanrednoj telefonskoj sjednici, ministri su dali zeleno svjetlo za provedbu izbora, čime je omogućeno hrvatskim državljanima u BiH da izraze svoje političko pravo. Izbori će se održati 16. i 17. travnja 2024. godine, s radnim vremenom biračkih mjesta od 7:00 do 19:00 sati.

Lokacije za glasovanje

Glasovanje će biti moguće na sedam ključnih lokacija diljem zemlje, uključujući:

  • Franjevački međunarodni studentski centar u Sarajevu
  • Kampus sveučilišta u Mostaru
  • Generalni konzulat Republike Hrvatske u Banjoj Luci
  • Hrvatski kulturni centar “Sv. Franjo” u Tuzli
  • Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića u Livnu
  • Osnovna škola “Vitez” u Vitezu
  • Sportski kulturni centar u Orašju

Ovime se nastoji osigurati da svi hrvatski državljani u BiH imaju priliku sudjelovati u izborima, bez obzira na svoju geografsku lokaciju.

Neradni dan za Hrvate u BiH

U duhu promicanja građanskog sudjelovanja, predsjednik HDZ-a BiH, Dragan Čović, najavio je da će dan izbora biti neradni dan za Hrvate u BiH. Ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, potvrdio je ovu mogućnost na press konferenciji tijekom posjete Hrvatskoj, naglasivši da se na razini županija može uspostaviti neradni dan za izbore.

Ove mjere odražavaju zajednički cilj obiju zemalja da potaknu aktivno sudjelovanje u demokratskim procesima, te olakšaju logističke izazove povezane s glasovanjem na izborima za Hrvatski sabor.

Kako se izbori približavaju, pozivaju se svi hrvatski državljani u BiH da iskoriste svoje pravo glasa i aktivno sudjeluju u oblikovanju političke budućnosti svoje domovine.

Za više informacija o biračkim mjestima i procesu glasovanja, posjetite službenu web stranicu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti