spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 2 ožujka, 2024

Bivši premijer FBiH: Bračni par Izetbegović odgovoran za ispadanje SDA iz vlasti

Bivši federalni premijer i ugledni SDA-ov dužnosnik Edhem Bičakčić, koji je na čelu utjecajnog Sabora Islamske zajednice u BiH, ocijenio je da su bračni par Izetbegović, Bakir i Sebija, odgovorni za loše vođenje najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije koja je nakon dva desetljeća izbačena iz izvršne vlasti.

Bakir i Sebija Izetbegović sigurno su krivi zbog stanja u kojem se našla Stranka demokratske akcije, rekao je u intervju za N1 televiziju Bičakčić.

Bičakčić je u razdoblju od 1998. do 2000. bio premijer Federacije BiH, a trenutačno obnaša dužnost predsjednika Sabora Islamske zajednice BiH, tijela koje bira poglavara te vjerske zajednice. Veliki broj članova ovoga tijela tradicionalno je bio iz redova SDA. Bičakčić se duže godina ne bavi aktivno politikom, ali ga se smatra uglednim i utjecajnim, navodi Hina.

Po njemu je problematično što je Sebija Izetbegović, kojoj su nedavno poništene znanstvena zvanja magistre i doktorice znanosti medicine, imala prevelik utjecaj na politiku SDA koju je nominalno predvodio njezin suprug Bakir.

Nema SDA kapacitet birati dva predsjednika i to moraju shvatiti i to im se obilo o glavu, rekao je nekadašnji premijer Federacije BiH.

Pojasnio je kako je još prije četiri godine Sebija Izetbegović imala “dominantan i nepotreban utjecaj”. Po njegovim riječima SDA-u trebaju promjene kako bi ta stranka ponovno bila pobjednička među Bošnjacima.

Prije nekoliko dana zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović istaknuo je kako ova stranka u oporbi treba iskoristiti predah za promjene.

Ova dva istupa nagovještavaju jačanje nezadovoljstva vođenjem SDA. Ova je stranka otišla u oporbu na državnoj i razini entiteta Federacije BiH, dok je njezin čelnik Bakir Izetbegović na listopadskim izborima izgubio utrku za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH od SDP-ova Denisa Bećirevića.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM