BiH postaje oaza za ruske gospodarstvenike

Alexander Khrushchev je osam godina vlasnik informatičke tvrtke u Moskvi, koja zapošljava više od 30 radnika.

Nakon što su ruski tenkovi u veljači prošle godine započeli invaziju na susjednu Ukrajinu, na što je Zapad odgovorio sankcijama i izolacijom Rusije, odlučio je izmjestiti biznis.

Ured u Istočnom Sarajevu, na teritoriju bh. eniteta Republika Srpska, otvorio je u studenome prošle godine. Nepuna tri mjeseca kasnije u razgovoru za Radio Slobodna Europa, ovaj 39-godišnji poduzetnik, uvjerava da je BiH poželjna destinacija za one ruske poduzetnike, koji nastoje premostitii prepreke u poslovanju.

Pojedinci otvaraju tvrtke u BiH da dobiju radnu dozvolu i boravište. Mnoge ruske kompanije imaju probleme s međunarodnim plaćanjima i ugovorima. Ostale su bez posla i izgubile klijente, kaže Khruschev.

Za ulazak u BiH ruskim državljanima ne treba viza i može im biti odobreno privremeno boravište.

U Republici Srpskoj, jednom od dva entiteta u BiH, u 2022. godini je otvoreno 12 kompanija, čiji osnivači su 17 ruskih državljana, pokazuju podaci Agencije za posredničke, informatičke i financijske usluge RS.

To je šest puta više nego u 2021. godini, kada su u Republici Srpskoj otvorene dvije tvrtke u ruskom vlasništvu.

Kruschev ističe da su rat u Ukrajini, te sankcije kojima je Zapad odgovorio na invaziju, snažno pogodili male biznise.

Pojedine inozemne kompanije, kako kaže, više ne mogu surađivati s tvrtkama iz Rusije, pa su one primorane tražiti rješenja.

Ukoliko želite poslovati s njima, morate imati kompaniju izvan Rusije, recimo u BiH. Zabrinut sam za budućnost i za mene je ovaj rat teško razumjeti, ističe on u razgovoru sa Radio Slobodna Europa.

Zašto je BiH zanimljiva ruskim biznismenima?

Ruski poduzetnici otvarali su u prošloj godini tvrtke u Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu, Trebinju i Vlasenici, gradovima na području Republike Srpske.

Riječ je o informatičkim kompanijama, trgovinama kućanskim aparatima i nekretninama, te tvrtkama za savjetovanja u poslovanju, pokazuju podaci iz registra.

Pri otvaranju tvrtke u BiH, poduzetnik Alexander Khrushchev nije se suočio s većim problemima.

Kako kaže, prvi korak bio je dobivanje radne dozvole od nadležne službe za zapošljavanje. Nakon toga mu je Služba za poslove sa strancima BiH odobrila vizu za dugoročni boravak u zemlji, takozvanu vizu D, koja vrijedi do godinu dana.

Morao sam doći u BiH tri puta prije nego što sam dobio vizu D. Ona mi je bila potrebna da pokrenem biznis. Otvorili smo tek prije tri mjeseca i još nismo uspjeli nikoga zaposliti, ali svakako imamo namjeru, naglasio je.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH nisu odgovorili na upit RSE koliko je ruskih državljana dobilo boravišne dozvole u 2022. i prethodnim godinama, s ciljem poslovanja u BiH.

Za razgovor o ruskim investicijama i otvaranju ruskih kompanija na području Republike Srpske, nisu bili dostupni ni u Agenciji za unaprjeđenje stranih investicija u BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Uspoređene prosječne cijene goriva u Europi i BiH

Vlada KSB proširila esencijalnu listu lijekova