spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

BiH: Do kraja tjedna rasplet postizborne drame, Izetbegović želi u vlast

Kraj ovog tjedna donijet će rasplet drame oko uspostave novih parlamentarnih većina u BiH na temelju rezultata listopadskih izbora, a Bakir Izetbegović i Milorad Dodik uvjereni su kako će im predstojeći izbori zastupnika u entitetskom i državnom domu naroda osigurati ostanak na vlasti i iduće četiri godine.

Čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) Izetbegović ustvrdio je kako, unatoč sporazumu o koaliranju kojega su u utorak potpisali predstavnici HDZ BiH i bloka bošnjačkih i građanskih oporbenih stranaka, još ništa nije gotovo. Kaže kako je siguran da će njegova stranka, a ne oporba biti i u novoj vlasti.

Osim sporazuma potrebno je imati 11 bošnjačkih delegata u bošnjačkom klubu zastupnika u Domu naroda federalnog parlamenta. Ne bih rekao da će (oporba) doći do tog broja 11 i mislim da je ovo više jedan blef, kazao je Izetbegović komentirajući sporazum hrvatske strane i oporbe.

Klubovi zastupnika konstitutivnih naroda u gornjem domu, Domu naroda parlamenta Federacije BiH, bitni su jer oni predlažu kandidate za predsjednike i dopredsjednike Federacije koji opet predlažu entitetskog premijera. Oporba i SDA sada čekaju ishod delegiranja tih zastupnika iz županijskih skupština, a rok za to istječe 2. prosinca.

Izetbegović je uvjeren da će SDA imati više zastupnika u klubu Bošnjaka od oporbenog bloka, a njihovu najavljenu koaliciju s HDZ-om nazvao je “perverzijom”, optužujući istodobno neimenovane diplomate za pritisak čiji je cilj bio po svaku cijenu izbaciti SDA iz vlasti.

Perverzija je da SDA nije poželjna u vlasti, a Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i HDZ jesu, kazao je Izetbegović u intervjuu za TV Federacije BiH (FTV).

Iako su lider HDZ BiH Dragan Čović i čelnik SDP-a Nermin Nikšić u utorak potvrdili kako vjeruju da će upravo Dodik, odnosno njegov SNSD, biti dio nove vlasti na državnoj razini zbog realnog omjera snaga na razini Republike Srpske, oporba u tom entitetu još vjeruje kako ona može biti dio nove vladajuće većine.

Sve to ovisi o ishodu glasanja u parlamentu RS koji zasjeda u četvrtak, a odlučivat će o tome tko će biti zastupnici u klubu Srba u Domu naroda parlamenta BiH.

Dodik i oporba u borbi oko zastupnika

Dodik se nada kako će za svoje kandidate izboriti četiri od pet tih zastupničkih mjesta, a oporba očekuje da će imati dva, što bi SNSD-u oduzelo kontrolni paket odnosno mogućnost blokiranja zakona koje usvaja Zastupnički dom pa time i kontrolu nad zakonodavnom i izvršnom vlašću.

Ne čekajući ishod glasanja na parlamentu RS Dodik je već počeo licitirati pozicijama u Vijeću ministara, ističući zahtjev da njegova stranka dobije mjesto ministra vanjskih poslova BiH.

Vjerujemo da to pripada nama jer je dosadašnji ministar bio iz bošnjačkog naroda, a pošto će predsjedatelj Vijeća ministara biti iz reda hrvatskog naroda, trebao bi taj jedan od značajnih resora pripasti nama, kazao je Dodik.

U četvrtak bi trebao biti konstituiran Zastupnički dom parlamenta BiH, a istodobno formirana komisija za izbor Vijeća ministara. Sukladno ustavu i izbornom zakonu, predsjedatelja Vijeća ministara imenuje Predsjedništvo BiH, a potvrđuje Zastupnički dom. Premijer nakon toga predlaže ministre koje opet naknadno potvrđuje parlament.

Foto: Armin Durgut Pixell

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM