spot_img
spot_img
Nedjelja, 21 travnja, 2024

BiH: Bolest od koje svaki dan, jedna žena oboli, a svaki treći dan jedna žena umre (VIDEO)

U povodu obilježavanja Europskog tjedna prevencije raka grlića maternice, studenti pete godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici u suradnji s upravom fakulteta i Univerziteta, Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Muzejom Grada Zenice, organiziraju tijekom ovog tjedna zdravstveno-umjetnički performans – izložbu pod nazivom “Umjetnošću protiv raka grlića maternice”. 

Predavanja učenicama srednjih škola

Za deset odvojenih skupina, učenica trećeg i četvrtog razreda iz istog broja srednjih škola s područja Grada Zenice priređena je izložba plakata i vizualnih poruka u prostorijama Muzeja Grada Zenice. Osim izložbe, priređena su i predavanja i interaktivne radionice. Raspored i broj su uvjetovani aktualnim epidemiološkim mjerama u FBiH.

Dr. Elma Kuduzović, rukovoditelj odjela za promociju zdravlja u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je istakla da se Institut niz godina trudi kontinuirano i tijekom cijele godine provodi promotivne i edukativne aktivnosti na skretanju pažnje na potrebu prevencije karcinoma grlića materice.

– Početkom ove godine smo se uključili u društvu s našim studentima – budućim liječnicima, u ovu kampanju. Ono što želimo istaknuti da, iako pandemija COVID-19 nosi svoj rizik i iziskuje visok stupanj  odgovornosti svakog od nas, ono što zaista ne možemo i ne smijemo zanemariti jeste naše zdravlje, pri tom mislim na redovni pregled, uključujući i ginekološki, tako da apeliramo, na sve žene i naravno naše sve zdravstvene ustanove da poštujući i provodeći nužne epidemiološke mjere, tijekom ove godine, odnosno barem jednom u godini obavezno urade PAPA test, rekla je Kuduzović.

Belma Jaganjac, studentica pete godine Medicinskog fakulteta u Univerziteta u Zenici kaže kako je naglasak djelovanja kampanje “STOP karcinomu grlića materice” na prevenciji, te da se po prvi put zajedno pojavljuju u istoj aktivnosti studenti iz Tuzle, Zenice, Mostara i Sarajeva. – Ove godine širimo aktivnost i kampanja dobiva ime “Umjetnošću protiv bolesti”, jer ćemo izložbom pokušati mladima približiti značaj ove teme, da ih obrazujemo, a naročito da im približimo temu same prevencije, koja je moguća putem PAPA testa. Naša ciljna grupa su srednjoškolci, jer želimo problem neinformiranosti “sasjeći na startu”, kazala je Jaganjac.

Zabrinjavajuća statistika

Gotovo sve smrti od ovog karcinoma su mogle biti spriječene, a otkrivene bolesti usporene ili zaustavljene, da su testovi provedeni na vrijeme, u najranijoj fazi bolesti. Najmlađa pacijentica lani je imala 37 godina, što je još jedan alarm da se što prije krene s kontrolnim pregledima. Kako ističu stručnjaci, proces od najranije moguće otkrivenih anomalija, do fatalnog ishoda je uglavnom deset ili više godina, što znači da postoji dovoljno vremena da se bolest otkrije, liječi i izliječi.

 

Prof. dr. Dženita Ljuca, šefica katedre za ginekologiju i akušerstvo tuzlanskog Univerziteta je održala predavanje učenicama srednjih škola, kazavši im da je kasno kad se pojave prvi simptomi, jer se oni kod ove bolesti pojavljuju kad je ona već u poodmakloj fazi. – Statistički 550 do 560 je novooboljelih pacijentica u godini. Svaki dan, praktično jedna žena oboli, a svaki treći dan jedna žena umre, nečujno, u BiH.

U 2019. smo u Federaciji imali 65 umrlih žena koje su se sigurno mogle spasiti, da je bilo pregleda i PAPA testova. Mnogo žena ne zna da trenutno ima kancer i mnogo njih bi trebalo pod hitno da obave pregled, odu ginekologu ili počnu liječenje. To je jednostavan i bezbolan test, moramo razbiti tabu, reći ženama da urade nešto za sebe i za svoju obitelj, rekla je dr. Ljuca. Predavanja za učenice zeničkih srednjih škola se do petka održavaju u Muzeju grada Zenica, gdje je i postavljena izložba plakata.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM