spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

Bh. planinari hodili stazom Ivane Brlić- Mažuranić u Slavonskom Brodu

Planinari iz BiH posjetili su za vikend Slavonski Brod (Hrvatska) i hodili stazom “Od Ivane do Tadije”, ustanovljenom u čast spisateljice Ivane Brlić- Mažuranić i pjesnika Dragutina Tadijanovića.

Pohod je krenuo iz Planinarske ulice točnije od planinarske kuće “Đuro Pilar“ Planinarskog društva “Dilj gora” Slavonski Brod, šumskim putem do ljetnikovca Brlićevac – mjesta na kojem je spisateljica Brlić-Mažuranić često stvarala djela za djecu, potom do parka “Šuma Striborova”, inspiriranog njenim istoimenim djelom. Ta planinarska staza nastavlja se do rodne kuće hrvatskog pjesnika Dragutina Tadijanovića (1905.-2007.), ali je za ove posjete planinari nisu pohodili uslijed jake kiše.

Inače, PD “Dilj gora” tradicionalno u aprilu organizira pohod stazom “Od Ivane do Tadije”, u periodu kad se u povodu rođendana spisateljice Brlić – Mažuranić u gradu održava manifestacija “U svijetu bajki”, koju organizira Grad Slavonski Brod.

Autorica i djela “Čudnovate zgode šegrta Hlapića”, “Priča iz davnine”…. rođena je 1874. u Ogulinu, a veći dio života provela je u gradu Brod na Savi (Slavonski Brod). Njena djela prevođena su na brojne svjetske jezike, nazivana je hrvatskim Andersenom, a ubraja se među najvažnije autore svjetske dječje književnosti svoga vremena. Dvaput je nominirana za Nobelovu nagradu za književnost. Umrla je 1938. godine u Zagrebu.

Predsjednica PD “Igman” Sarajevo Rahima Zildžić, predstavnik PD “Konjuh “Tuzla” Stevo Cembauer i PD “Dilj gora” Marica Petričević razmijenile su mišljenja o radu tih društava, a dogovorena je i uzvratna posjeta brodskih planinara.

Grupa od dvadesetak planinara iz Sarajeva i Tuzle, u okviru posjete Slavonskom Brodu, posjetila je i gastro manifestaciju “Kuhajmo slavonski”, koja je dio “Katarinskog sajma” i uživala u nastupu tamošnjih kulturno-umjetničkih društava.

Planinarska kuća “Đuro Pilar” u Slavonskom Brodu stilski je neobična zgrada, okružena bujnom šumom u području zvanom Brodsko Brdo. To je zidana prizemnica, podignuta na mjestu zvanom Popovića šumica. Kuća je nazvana imenom osnivača HPD-a, rođenog Brođanina. S terase ispred kuće širok je vidik na Slavonski Brod, Posavinu ali i BiH.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM