spot_img
spot_img
Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Bećirović: Rezolucija o Srebrenici jedna je od najvažnijih pobjeda BiH u 21. stoljeću

redsjedavatelj Predsjedništva BiH Denis Bećirović kazao je kako je usvajanje Rezolucija o Srebrenici jedna od najvažnijih diplomatskih i političkih pobjeda Bosne i Hercegovine u 21. stoljeću.

Podsjetimo, u četvrtak je u Generalnoj skupštini UN-a usvojila prijedlog kojim će se 11. srpnja obilježavati kao Međunarodni  dan sjećanja i obilježavanja genocida 1995. u Srebrenici.

Od ukupno 193 države koje su glasale, za usvajanje Rezolucije bile su 84, suzdržano ih je bilo 68, a 19 država, među kojima je i Srbija bilo je protiv.

Mnogi su mislili da nikada nećemo dočekati ovu Rezoluciju u UN-u. Nakon niza neuspjelih pokušaja uspjeli smo. Iza ovog uspjeha stoji dobro osmišljen i predan rad. Uložili smo ogroman trud, znanje i energiju. Bili smo u potpuno neravnopravnoj poziciji u odnosu na neusporedivo brojnije diplomacije Rusije, Srbije, Sjeverne Koreje i nekih drugih zemalja.

Ipak, u suradnji s našim saveznicima pobijedili smo. Nažalost usvojena Rezolucija je mala satisfakcija obiteljima žrtava genocida. Njihovu patnju i bol ne može zamijeniti ni jedna rezolucija ni sudska presuda. Zato i sada trebamo biti dostojanstveni i odmjereni u izjavama. Na želimo likovati i slaviti zbog ovog ogromnog diplomatskog uspjeha, kazao je Bećirović na konferenciji za medije održanoj u petak u Sarajevu.

Bećirović je zahvalio državama koje su podržale Rezoluciju, a govoreći o suzdržanim zemljama istaknuo je da i one ne negiraju presude sudova UN-a.

Zahvaljujem svim državama članicama UN-a koje su glasale za ovu Rezoluciju. Rezultat glasanja u Generalnoj skupštini UN je iznad naših očekivanja, s obzirom na to da znamo s kakvom snažnom diplomatskom mašinerijom smo se suočili, 84 glasa za i samo 19 protiv je velika i uvjerljiva pobjeda.

Važno je također reći da 68 glasova uzdržanih ne negiraju presude sudova UN.Mnogi od ambasadora ovih država to su mi i direktno rekli. I ove države će također obilježavati 11. srpnja kao Međunarodni dan sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici, naglasio je Bećirović u svom obraćanju medijima.

 

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti