spot_img
spot_img
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Bećirović pozvao na otvaranje NATO baza u BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Denis Bećirović izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Bruxellesu da podržava proaktivno djelovanje NATO-a uključujući i mjere odvraćanja te eventualnu nazočnost NATO snaga u vojnim bazama u BiH.

Naglasio je da je punopravno članstvo u NATO-u jedan od strateških vanjskopolitičkih prioriteta BiH, što su odlučile bh. institucije glasovima iz oba entiteta i svih naroda u BiH.

Bećirović je naveo da je BiH nakon 20 godina sada “pred vratima” NATO-a i da tu šansu mora iskoristiti zbog svih građana i naroda koji u njoj žive.

Dodao je da se BiH pokazala kao pouzdan partner NATO-a, između ostalog, usvajanjem tri Godišnja nacionalna plana (ANP) nakon čega je NATO službeno potvrdio da je aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP).

Bećirović je potcrtao da su ispunjeni svi formalni uvjeti da Bosni i Hercegovini bude upućen poziv za članstvo u NATO-u, te da je dostignut visok stupanj interoperabilnosti obrambenog i sigurnosnog sektora.

Bosna i Hercegovina je spremna za zajedničko djelovanje u skladu s NATO standardima, poručio je Bećirović.

Precizirao je da je Stoltenbergu predložio da NATO kroz sveobuhvatnije implementiranje MAP-a definira višu i konkretniju razinu integriranosti i povezanosti NATO-a i Bosne i Hercegovine, uključujući i konkretnija sigurnosna jamstva.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti