spot_img
spot_img
Subota, 13 travnja, 2024

Avion Ryanaira prvi put ikada sletio u Sarajevo, kreću izravni letovi prema pet destinacija

Prvi avion aviokompanije Ryanair na liniji Goteborg – Sarajevo sletio je jutros na Međunarodni aerodrom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine čime je i u praksi započela suradnja između ove kompanije i sarajevskog aerodroma.

Kao što je i najavljeno u studenom 2023. godine, Ryanair će od travnja uvesti pet izravnih aviolinija iz Sarajeva i to za Goteborg, Milano, Memmingen, London te Bruxelles.

Prema planu, iz odnosno za Sarajevo će se obavljati preko 20 letova tjedno te se očekuje 200.000 putnika u prvih 12 mjeseci.

Povodom prvog leta nešto kasnije na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu bit će upriličena i konferencija za medije povodom prvog leta.

Glavni komercijalni ravnatelja Ryanaira Jason McGuinness za Klix.ba je ranije govorio o tome što je kompaniju najviše privuklo kada je riječ o poslovanju s Međunarodnim aerodromom u Sarajevu.

“Nemamo interes za kratkoročne ugovore i dogovore. Pet aviolinija je samo početak. Na sastancima koje sam imao s ministrima, premijerom i rukovodstvom aerodroma, rekao sam da je Ryanair tu zbog rasta. Želimo da bilježimo rast u narednih pet do deset godina. Želimo do 2034. godine imati rast do 300 milijuna putnika i pitanje koje sam postavio vladi i službenicima aerodroma ovdje jest i to koliko oni žele biti dio tog kapaciteta. Želimo rasti u Sarajevu, ali ono što morate imati u vidu jest veoma konkurento tržište u ovom trenutku”, rekao je McGuiness.

Kada je riječ o zapošljavanju kadrova u Bosni i Hercegovini, ravnatelj je rekao kako će to ovisiti o tome hoće li kompanija u budućnosti imati svoju bazu. Ipak, do tada, od Ryanairovog prisustva neizravnu korist će imati brojni građani.

“Nećemo u početku imati bazu ovdje. Kada uspostavimo bazu, onda ćemo izravno zapošljavati tehničare, pilote, stjuardese. Nismo trenutno u toj fazi, ali radit ćemo na tome”, poručio je McGuinness.

Notra.ba

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti