spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

Austrija traži 29.000 ugostitelja, minimalac 1.400 eura

Velika je, također, potražnja i za pomoćnom radnom snagom u oblasti čišćenja zgrada (9.598) i pakiranje robe (7.574), opće pomoćne radne snage (5.995), kao i za radnicima…

Austrijskom tržištu rada nedostaje osoblje za ugostiteljstvo, priopćio je danas Servis za zapošljavanje (AMS), uz preciziranje da se u prvoj polovici ove godine traži 14.259 konobara, 10.227 kuhara i 5.091 pomoćnika u kuhinji.

Velika je, također, potražnja i za pomoćnom radnom snagom u oblasti čišćenja zgrada (9.598) i pakiranje robe (7.574), opće pomoćne radne snage (5.995), kao i za radnicima u skladištu (4.788).

Predsjednik Gospodarske komore Austrije Cristoph Leightl nedavno je konstatirao da ne može shvatiti novinske članke da zatvaraju kavane zato što nema više ljudi, koji su spremni raditi vikendom.

“Očigledno nešto ne valja u našoj zemlji”, naglasio je on dodajući da zasigurno nije riječ o nedovoljnim primanjima. Predsjednik sindikata “Vida” Goethfed Winkller na to je reagirao ukazujući da je točno da gastronomija ima probleme, ali da je razlog što su loši uvjeti rada.

“Sve dok su primanja u hotelijerstvu i gastronomiji natprosječno niska, jer bruto primanje iznosi oko osam eura po satu, a pritisak natprosječno visok, ne treba da se čudimo o nedostatku radne snage u turizmu”, naglasio je on. Od 1. svibnja ove godine zaposleni u hotelijerstvu i ugostiteljstvu imaju zakonski osigurana minimalna primanja u visini od 1.400 eura bruto mjesečno, prenose Nezavisne.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM