Srijeda, 6 srpnja, 2022

ANĐELKO KVESIĆ: Hrvatske logoraše bošnjačka politika još uvijek ne priznaje

Pročitajte i ovo

Bošnjaci još uvijek tvrde kako Armija BiH nije imala logore nego sabirne centre. Pokušavaju promijeniti povijest.

Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH organizirala je jučer u povodu 18. obljetnice utemeljenja u Mostaru okrugli stol pod nazivom “Jučer žrtva torture. Danas žrtva sustava. Što ćemo sutra?”. Okrugli stol organiziran je s ciljem ukazivanja na probleme i sadašnji status logoraša, javlja portal Večernjeg lista BiH.

Predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskoga rata u BiH Anđelko Kvesić pozvao je ovom prilikom parlamentarce da prepoznaju potrebu zakonskog uređenja prava ove populacije. “Nema nas nigdje u zakonu i nigdje u stvarnosti. Bajka ‘Carevo novo odijelo’ je prava slika logoraša. Neki kažu da nas vide, a službeno nas nema”, ocijenio je ovom prilikom predsjednik Hrvatske udruge logoraša.

Hrvatska udruga je, kaže Kvesić, stekla punoljetnost, ali nije prepoznata ni u jednom zakonu koji se bavi pravom ratnih građana. “Problem je u tomu što nas bošnjačke političke strukture, a i druge njihove vlasti, ne priznaju jer tvrde da su postojali za Hrvate samo sabirni centri, pritvori i zatvori pod upravom Armije kako bi Hrvati bili zaštićeni od različitih ratnih opasnosti…”, napomenuo je Kvesić.

On je uputio zahtjev zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u BiH da pomognu bivšim logorašima kako bi ostvarili svoja prava, kako bi što prije regulirali svoj status, ali također, omogućili im posjet i obilježavanje mjesta stradanja hrvatskih logoraša, kao što su logori “Stadion” u Bugojnu, “Kasarna” u Travniku, “Silos” u Kaćunima, “KPD” u Zenici, “Viktor Bubanj” u Sarajevu, TE Kakanj u Ćatićima, “Musala” u Konjicu, “Manjača” u Banjoj Luci, “Muzej” u Jablanici i druga.

Inače, prema neslužbenim podacima, u 331 logoru pod upravom Armije BiH boravilo je oko 14.000 logoraša, prenosi Večernji list.

3b0d1501068c66dc0946ccbf05d33f86

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Priča o nevjerojatnoj hrabrosti, požrtvovnosti i vjeri misionarke Vedrane Ljubić

Napali su je mačetom, bila je na rubu smrti, vidjela je stvari koje običan čovjek ne može niti zamisliti,...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo