ANĐELKO KVESIĆ: Hrvatske logoraše bošnjačka politika još uvijek ne priznaje

FOTO: Mostarska panorama

Bošnjaci još uvijek tvrde kako Armija BiH nije imala logore nego sabirne centre. Pokušavaju promijeniti povijest.

Hrvatska udruga logoraša Domovinskog rata u BiH organizirala je jučer u povodu 18. obljetnice utemeljenja u Mostaru okrugli stol pod nazivom “Jučer žrtva torture. Danas žrtva sustava. Što ćemo sutra?”. Okrugli stol organiziran je s ciljem ukazivanja na probleme i sadašnji status logoraša, javlja portal Večernjeg lista BiH.

Predsjednik Hrvatske udruge logoraša Domovinskoga rata u BiH Anđelko Kvesić pozvao je ovom prilikom parlamentarce da prepoznaju potrebu zakonskog uređenja prava ove populacije. “Nema nas nigdje u zakonu i nigdje u stvarnosti. Bajka ‘Carevo novo odijelo’ je prava slika logoraša. Neki kažu da nas vide, a službeno nas nema”, ocijenio je ovom prilikom predsjednik Hrvatske udruge logoraša.

Hrvatska udruga je, kaže Kvesić, stekla punoljetnost, ali nije prepoznata ni u jednom zakonu koji se bavi pravom ratnih građana. “Problem je u tomu što nas bošnjačke političke strukture, a i druge njihove vlasti, ne priznaju jer tvrde da su postojali za Hrvate samo sabirni centri, pritvori i zatvori pod upravom Armije kako bi Hrvati bili zaštićeni od različitih ratnih opasnosti…”, napomenuo je Kvesić.

On je uputio zahtjev zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u BiH da pomognu bivšim logorašima kako bi ostvarili svoja prava, kako bi što prije regulirali svoj status, ali također, omogućili im posjet i obilježavanje mjesta stradanja hrvatskih logoraša, kao što su logori “Stadion” u Bugojnu, “Kasarna” u Travniku, “Silos” u Kaćunima, “KPD” u Zenici, “Viktor Bubanj” u Sarajevu, TE Kakanj u Ćatićima, “Musala” u Konjicu, “Manjača” u Banjoj Luci, “Muzej” u Jablanici i druga.

Inače, prema neslužbenim podacima, u 331 logoru pod upravom Armije BiH boravilo je oko 14.000 logoraša, prenosi Večernji list.

3b0d1501068c66dc0946ccbf05d33f86

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Policija

U sudaru u Novoj Biloj teže ozlijeđena jedna osoba

Iskustva studenata sa pripremne praktične nastave Sveučilišta / Univerziteta ‘VITEZ’ – veliki iskorak u visokom školstvu u BiH