spot_img
spot_img
Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Amerikanci o zaključcima Svesrpskog sabora: Napad na Dayton

U Beogradu je proteklog vikenda održan prvi Svesrpski sabor na kojem je usvojena “Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda” na što je reagiralo Veleposlanstvo SAD-a u BiH.

Deklaraciju su usvojile Vlada RS-a i Vlada Srbije, a kako je ranije naglasio srpski ministar za rad, zapošljavanje, braniteljska i socijalna pitanja Nemanja Starović, ovaj važan dokument za srpski narod svoje uporište ima u Daytonskom sporazumu.

Iz američkog Veleposlanstva reagirali su kazavši kako su zaključci usvojeni na navedenom Saboru “prožeti greškama i ukorijenjeni u pravnim dezinformacijama”.

Oni ne predstavljaju obranu Daytonskom mirovnog sporazuma, kako autori tvrde, već su namjerni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine. Ovo je opasno. Javne izjave službenika RS, a posebno predsjednika RS Dodika i predsjednika Narodne skupštine RS Stevandića, o zaključcima i planovima za „razdruživanje“ RS-a – što je drugo ime za odcjepljenje – predstavljaju i napad na Daytonski mirovni sporazum i na teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine, navode iz Veleposlanstva SAD-a u BiH.

Dalje, naglašavaju kako Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH izričito navode kako je Bosna i Hercegovina država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine sa svojom unutrašnjom strukturom modificiranom tako da se sastoji od dva entiteta.

Ni Daytonski mirovni sporazum, ni Ustav BiH ne daju entitetima, ili bilo kome drugom poddržavnom tijelu, pravo na secesiju, “razdruživanje” ili bilo koji drugi nespretni sinonim za odcjepljenje koji su izmislili dužnosnici RS. RS nije država i može postojati samo unutar Bosne i Hercegovine.Ona nema pravni subjektivitet izvan Bosne i Hercegovine. Dodikovi planovi i akcije dovode u opasnost mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost u euroatlantskim institucijama koju građani BiH, uključujući i stanovnike RS, žele i zaslužuju, naveli su u priopćenju.

Podsjetimo, na Svesrpskom saboru koji za cilj ima “rehabilitaciju srpskog nacionalnog interesa i pružanje jasnih odgovora na ključna pitanja koja se tiču srpskog naroda” zaključeno je i da se 15. veljače obilježava kao Dan Republike Srpske, uz prigodno obilježavanje 9. siječnja kao dana nastanka Republike Srpske.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti