Došašće ili advent vrijeme je priprave za dolazak i rođenje Isusa Krista, odnosno za blagdan Božić. Advent počinje četiri tjedna prije Božića, a jučer (4. prosinca) smo slavili drugu nedjelju adventa.

Katolici našeg kraja ovo vrijeme priprave za Božić obilježavaju na sebi svojstven način. Postoji različiti običaji vezani za različite župe, kotareve i područja, a mi vam ovom prilikom donosimo nekoliko najzanimljivijih običaja koji su vezani za naš kraj.

Tradicionalno u našim krajevima advent je obilježen svetim misama zornicama. One se slave u ranim jutarnjim satima zbog radnika i učenika kako bi prije početka svojih dnevnih obveza mogli prisustvovati svetim misama. U nekim je župama običaj da se misa zornica slavi u 6 sati, a u Busovači je to već zadnjih nekoliko godina uobičajeno u 6 i 30 sati.

Unazad par godina božićno vrijeme u našoj općini obilježi i “Božićni sajam” koji okupi mnoge udruge i pojedince. Oni na sajmu predstave svoj rad i rukotvorine koje prodaju, a zarađeni novac daruju siromašnim i ugroženim busovačkim obiteljima. Uz to, svaki sajam obilježi i vesela atmosfera uz pjesmu, kuhano vino i rakiju. Pored sajma već 10-ak godina posebno je značajna humanitarna akcija udruge “Dar srca” iz Busovače u kojoj volonteri udruge kroz cijeli advent skupljaju hranu i druge potrepštine za ugrožene sugrađane. Na koncu akcije 100-injak busovačkih obitelji dobije pakete koji im uvesele božićne blagdane.

Osnovna glazbena škola Jakova Gotovca Busovača će ove godine u župnoj crkvi održati tradicionalni božićni koncert. Ove godine je to 20. po redu. Uz glazbenike iz Osnovne glazbene škole svoj koncert u povodu Božića održi i HKD Napredak Busovača. Na koncertu koji se tradicionalno održava nekoliko dana poslije Božića nastupaju sve sekcije ovog društva (folklorna, mažoretkinje, tamburaška…).

U Busovači je od davnina poznat običaj nošenja ‘maršala’ (baklji od brezovog drveta) na misu ponoćku. Kad bi se krenulo na misu koja se nekad nazivala i noćina te maršale su osvjetljavale put vjernicima, pjevale su se božićne pjesme i tako su sa svih strana svjetla sljevala u jedno središnje ispred župne crkve, koje je činilo simboliku zajedništva i simbol nebeskog svjetla koje je došlo na zemlju. Ovaj običaj i danas je živ u Busovači, a ‘maršale’ se mogu zadnjih nekoliko godina vidjeti ispred župne crkve sv. Ante i filijalne crkve sv. Nikole Tavelića na Čepu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.