spot_img
spot_img
Utorak, 7 svibnja, 2024

„Privredni razvoj i suvremeni kriminalitet’ tema 2. znanstveno-stručne konferencije Sveučilišta/Univerziteta VITEZ

Sveučilište/Univerzitet ‘VITEZ’ organiziralo je 2. znanstveno-stručnu konferenciju pod nazivom ‘Privredni razvoj i suvremeni kriminalitet’. Uz profesore iz oblasti ekonomskih i pravnih znanosti sudjelovali su i predstavnici UIO BiH te srednjobosanskog kantonalnog MUP-a.

Moderator Konferencije, prof.dr. Jusuf Kumalić, dekan Fakulteta poslovne ekonomije Sveučilišta/Univerziteta VITEZ, naglasio je kako je strategija ovoga Sveučilišta razvijanje znanstveno-stručnog rada s ciljem praćenja i prilagođavanja okruženju. „Danas imamo veoma lošu sliku ekonomskog stanja, nezaposlenost iznad 45% te sistemsku korupciju kao poseban problem u BiH koja se, prema procjenama, kreće na razini od milijardu i pol KM. Najveća korupcija je u oblasti javnih nabavki, ali je prisutna i u svim ostalim segmentima društva te je ozbiljna prijetnja rastu i razvoju te prilivu stranih investicija“, kazao je prof. Kumalić dodajući kako je održavanje ove Konferencije i davanje većeg akcenta znanstveno istraživačkom radu, doprinos rješavanju spomenute problematike. Dekan Fakulteta pravnih nauka, prof.dr. Mile Matijević istaknuo je kako tema gospodarskog kriminaliteta zaslužuje posebnu pažnju i predstavlja jedan od ključnih problema u BiH. „Danas je najveći dio kriminalnih radnji u gospodarstvu legaliziran, gotovo ozakonjen. Gospodarski kriminal svojevrsni je organizirani kriminalitet, ušao je u sve pore društva, statističkih podataka o gospodarskom kriminalitetu nema jer na razini BiH takvu statistiku nitko ne vodi. Nismo dorasli pokretanju i vođenju efikasne istrage u oblasti gospodarskog kriminala. Sudski postupci, presude i krajnji efekt otkrivanja i procesuiranja djela gospodarskog kriminala na ovim prostorima je porazan“, izjavio je prof. Matijević naglašavajući kako mora postojati profesionalna orijentacija tijela za provedbu zakona usmjerena na rad i edukaciju te poštivanje znanstvenog i stručnog rada institucija koje daju doprinos borbi protiv svakog vida kriminala pa tako i onog u oblasti gospodarstva.

U radu Konferencije sudjelovali su i prof.dr. Kadrija Hodžić koji je izlagao na temu Fiskalni pluralizam i ekonomski razvoj BiH, zatim ispred UIO BiH dr.sc. Amir Karalić s temom Porezna evazija u sustavu neizravnog oporezivanja i njen utjecaj na gospodarski rast, a veliko zanimanje privuklo je i izlaganje o zakonskim okvirima za koruptivna djela u BiH te o djelovanju cyber terorista na Internetu kroz publicitet i propagandu, kao globalnoj prijetnji svjetskom gospodarstvu, o čemu je govorio dr.sc. Vladica Babić.

Među brojnim izlagačima bile su i Dženeta Lušija, studentica IV. godine Fakulteta poslovne ekonomije te Dženita Golub i Envera Halilčević, sa V. godine FPE, koje su tom prilikom prvi put javno izlagale svoje prve objavljene radove.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti