spot_img
spot_img
Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Njemačka od 1. siječnja ozakonila treći spol

Ustavni sud Njemačke objasnio je da štiti identitet osoba koje svoj spol ne mogu definirati ni kao muški ni kao ženski, a analiza kromosoma upućuje na to da nisu ni žene ni muškarci.

Od 1. siječnja 2019. godine u Njemačkoj interseksualne osobe mogu se u dokumentima izjasniti kao različite.

Njemačka tako postaje prva država u Europskoj uniji koja je ozakonila različitost, odnosno treći spol. Na rodnom listu roditelji će moći za dijete upisati “različit”. Uveden je, dakle, novi pojam za osobe koje se ne osjećaju, a ni fizički nisu ili muškarac ili žena. Do sada, odnosno od 2013., roditelji su mogli ostaviti praznima polja u koja se upisuje spol novorođenčadi, a sada je uvrštena i treća rubrika, piše Večernji list.

Kromosomska analiza

Njemački ustavni sud 2017. donio je odluku u prilog interseksualne osobe da u rodnom listu izmijeni svoj spol. Naime, sud je donio odluku o uvođenju trećeg spola za interseksualne osobe nakon tužbe žene kojoj nije bilo omogućeno da svoj spol iz ženskog promijeni u “inter”, a za koju je kromosomska analiza pokazala da nije ni žena ni muškarac. Bundestag je usvojio zakon na temelju te odluke ustavnog suda te se od sada u matičnim knjigama rođenih u rubriku spol može upisati “muško”, “žensko” i “različit”.

Ustavni sud naveo je kako zakon štiti identitet osoba koje svoj spol ne mogu definirati ni kao muški ni kao ženski. Velika koalicija demokršćana Angele Merkel i socijaldemokrata primijenila je 13. prosinca odluku Ustavnog suda, a ona je stupila na snagu 1. siječnja 2019. Kod interseksualnih osoba i analiza kromosoma pokazuje da nisu ni žene ni muškarci.

Moguća je i naknadna korekcija ako je spol pogrešno upisan nakon rođenja, kao i promjena imena. No za oboje se mora predati liječnička potvrda da je kod te osobe medicinski utvrđena interseksualnost, odnosno te osobe imaju i muška i ženska tjelesna obilježja. Sud je zaključio da obvezan izbor između dva spola predstavlja kršenje osobnih prava pojedinca i zabrane diskriminacije.

U svijetu, prema podacima Ujedinjenih naroda, ima čak 1,7 posto ljudi s takvim fizičkim osobinama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti