spot_img
spot_img
Utorak, 30 travnja, 2024

Promovirana knjiga o životu i svetosti Petra Barbarića

U organizaciji Nadbiskupskog sjemeništa „Petar Barbarić“ u Travniku je predstavljena knjiga autora patera Josipa Batinića „Svetost u svagdašnjem vršenju dužnosti: Životopis Petra Barbarića.“

Ova knjiga svjetlo dana ugledala je prošle godine kada se obilježavala 120 godišnjica rođenja Časnog sluge Božjeg Petra Barbarića, a prigoda za njezinu promociju je i 2018 godina kada se navršava 20 godina obnovljenog rada Sjemeništa u Katoličkog školskog centra koji također nosi Petrovo ime.

Knjiga je, po općim ocjenama, novina po pristupu i pogledu na život Petra Barbarića. Naime, moglo bi se reći, to je sinteza svih do sada napisanih djela i svjedočanstava o Petru Barbariću, a posebna vrijednost mu daje što se autor koristi Petrovim opusom, duhovnim dnevnikom – originalnim zapisima s duhovnih vježbi i korespondencijama.

Voditelj predstavljanja bio je Ivica Batinić, a o knjizi, u auli Katoličkog školskog centra, u zgradi nadaleko poznate Nadbiskupske gimnazije, pred velikim brojem zainteresiranih, govorili su prof, dr. Trpimir Verdiš, autor, pater Josip Batinić i pater Božidar Nađ, postulator kauze za proglašenjem blaženim sluge Božjeg, Petra Barbarića.

Promociji knjige prisutna je bila i Katica Čerkez, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta u Vladi Srednjobosanske županije, bogoslovi Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, ravnatelji više osnovnih i srednjih škola iz Zagreba, te brojni štovatelji Petra Barbarića iz Travnika i cijele Lašvanske doline.

Nakana djela, kako je istaknuo sam autor, je „da se narod Božji upozna sa svetošću Petra Barbarića, ali i da se s njim duhovno okoristi“. Svrha knjige, naznačena je, uostalom, i u samom naslovu – Svetost u svagdašnjem vršenju dužnosti – što se može iščitati i iz riječi Petra Barbarića: Od svih putova što vode u nebo, meni se čini najkraćim, najlakšim i najpouzdanijim onaj kojim čovjek ide ispunjavajući svoje obične i svakodnevne dužnosti“.

Petar Barbarić je rođen u Šljivištima kod Klobuka u Hercegovini 19. svibnja 1874. godine. Božji zov ga je odveo u travničko sjemenište. Zanosila ga je misao kako će jednoga dana kao svećenik raditi za Srce Isusovo u svome narodu. No Bog je imao s njim druge planove: mlada ga je pozvao sebi. Dva dana prije smrti, na Veliki utorak ispunila mu se velika želja. Dozvoljeno mu je položiti nabožne zavjete „vječnoga siromaštva, čistoće i poslušnosti i biti primljen u Družbu Isusovu.Umro je u dva sata poslije podne 15. travnja 1897. godine na Veliki četvrtak, dan euharistije, koju je iznimno ljubio.

Uz stalne molitve i svetu misu svakoga četvrtka u crkvi sv. Alojzija smještenoj u zgradi Velike nadbiskupske gimnazije, gdje su pohranjeni i posmrtni ostaci Petra Barbarića, vjerni katolički puk srednje Bosne, skrušeno se moli se za Petrovo blaženstvo koje se strpljivo čeka i nada mu se.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM