spot_img
spot_img
Utorak, 30 travnja, 2024

Centralni trgovački događaj u Bosni i Hercegovini okupio više od 500 sudionika

Centralni trgovački događaj Bosni i Hercegovini FMCG Retail Summit okupio je danas u Sarajevu po deveti put vodeće stručnjake iz BiH, regije, ali i svijeta.

Konferencija na jednom mjestu okuplja kompletnu FMCG industriju i prateće djelatnosti a pozdravnim govorom u ime organizatora otvorio ju je Rešid Muratović, glavni i odgovorni urednik InStore magazina.

“Iz godine u godinu je izazovnije jer svaki put imamo sve više učesnika. Prvi put nas je više od 500 i stalno pomjeramo granice. Vjerujem da će tako biti i narednih godina. Ove godine imamo posebne izazove jer je cijela FMCG industrija pred izazovima zbog inflacije. Cilj nam je da otvorimo temu ljudskih resursa o kojoj će govoriti vodeće kompanije iz retail sektora i koji su ti ljihovi izazovi”, istakao je Muratović.

rešad

 

Programski dio konferencije podijeljen je u četiri bloka, a brojni govornici  govorit će o stanju u retailu iz različitih uglova, nadolazećim trendovima, ali i o inovacijama koje će olakšati poslovanje i unaprijediti poslovanje.

U prvom bloku konferencije učesnici su imali čuti predstavnike kompanije Ovnak Katarinu i Valentina Kafadar koji su govorili o inspiraciji i uspješnom radu ove kompanije i jubileju koji slave ove godine.

Govorili su o prodaji brenda Ziaja u Evropi koje je ove godine napravio veliki prodajni uspjeh. Zastupljen je u svim trgovačkim lancima i ono što ga izdvaja od drugih je što je to također porodični biznis farmaceuta.

Tajna uspjeha proizvoda prepoznata je kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Evropi i cijelom svijetu. Njihova filozofija minimalizma postala je tačka prepoznatljivosti od ostalih brendova. Bosna i Hercegovina se popela na prvom mjestu u prodaji po broju stanovnika, što je rezultat ulaganja kompanije Ovnak”, istakao je Valentin.

Aleksandar Stevanović iz kompanije PwC Croatia govorio je promjenama navika potrošača, šta očekuje maloprodajne lance u narednom periodu i kako prevazići izazove.

“Inflacija je dovela do promjena navika potrošača i smanjila njihovu kupovinu. Većina njih planira da promijeni navike i poveća online kupovinu. Bitno je da potrošačima pružimo fizičko i digitalno iskustvo”, kazao je.

Pored smanjenja potrošnje, naglasio je sve prisutnije poremećaje u lancu snabdijevanja.

“Inovativni pristupi i bliska saradnja duž cijelog lanca snabdijevanja su od suštinskog značaja kako bi se obezbijedilo stvaranje vrijednosti”, poručio je Stevanović.

fmcg

Organizatori konferencije su ove godine posebna fokus stavili na temu ljudskih resursa, načinima motiviranja i zadržavanja stručne radne snage, posebno u vremenu, u kojem svjedočimo velikim migracijama stanovništva prema regiji i Evropskoj uniji.

Na kraju konferencije predviđeno je održavanje dva panela, sa vodećim trgovcima u BiH, ali i drugi sa najvećim proizvođačima toplih napitaka u BiH.

Na Summitu će biti proglašen i dobitnik priznanja za Doprinos razvoju FMCG industrije za 2022, kao i najbolji Category manageri i Naši heroji.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom vodećih trgovačkih lanaca u zemlji, i najjačih kompanija iz sektora robe široke potrošnje.

FMCG Summit možete pratiti i putem live streama.

S.B.

Akta.ba

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM