spot_img
spot_img
Utorak, 30 travnja, 2024

Znanstvenici su razvili uređaj koji može detektirati tumore mozga samo iz uzorka urina

Znanstvenici sa Sveučilišta Nagoya u Japanu upotrijebili su novi uređaj za identifikaciju ključnog membranskog proteina u urinu koji pokazuje ima li pacijent tumor na mozgu. Njihov bi se protein mogao koristiti za otkrivanje raka mozga, izbjegavajući potrebu za invazivnim testovima i povećavajući vjerojatnost otkrivanja tumora dovoljno rano za operaciju.

Istraživanje japanskih znanstvenika moglo bi imati potencijalne implikacije i na otkrivanje drugih vrsta raka, a objavljeno je u časopisu ACS Nano.

Iako je rano otkrivanje mnogih vrsta raka pridonijelo nedavnom povećanju stope preživljavanja raka, stope preživljenja tumora mozga ostale su gotovo nepromijenjene više od 20 godina. Dio razloga za to je njihovo kasno otkriće, piše Zimo .

Nanovezikule u urinu kao mogući trag

Liječnici često otkriju tumore na mozgu tek nakon što se pojave neurološki simptomi, poput gubitka kretanja ili govora, što znači da tumor već dosegne značajnu veličinu. Otkrivanje tumora dok su još mali i početak liječenja što je ranije moguće trebalo bi pomoći u spašavanju života.

Jedan mogući znak da osoba ima tumor na mozgu je prisutnost izvanstaničnih vezikula povezanih s tumorom (EV) u mokraći. EV su vezikule nano veličine uključene u razne funkcije, uključujući međustaničnu komunikaciju. Budući da oni pronađeni kod pacijenata s rakom mozga imaju specifične vrste RNA i membranskih proteina, mogli bi se koristiti za otkrivanje prisutnosti raka i njegove progresije.

Tekuća biopsija

Iako se izlučuju daleko od mozga, mnogi EV iz stanica raka postoje stabilno i izlučuju se urinom bez razgradnje. Testiranje urina stoga ima mnoge prednosti, objašnjava izvanredni profesor Takao Yasui sa Fakulteta inženjerstva Sveučilišta Nagoya.

Tekuća biopsija može se izvesti korištenjem mnogih tjelesnih tekućina, ali krvni testovi su invazivni. Testovi urina su učinkovita, jednostavna i neinvazivna metoda jer urin sadrži mnoge informativne biomolekule koje se mogu pratiti unatrag kako bi se identificirala bolest, kaže Yasui.

Znanstveni tim predvođen Yasuijem i profesorom Yoshinobu Babom s Tehničkog fakulteta Sveučilišta Nagoya, u suradnji s Institutom za inovacije za društvo budućnosti Sveučilišta Nagoya i Sveučilištem u Tokiju, razvio je novu platformu za analizu električnih vozila tumora mozga koristeći nanožice na dnu platforma. Koristeći svoj uređaj, identificirali su dvije specifične vrste membranskih proteina EV, poznatih kao CD31/CD63, iz uzoraka urina pacijenata s tumorom na mozgu. Traženje ovih signalnih proteina moglo bi omogućiti liječnicima da identificiraju pacijente s tumorima čak i prije nego što razviju simptome.

Trenutačno, metode izolacije i detekcije električnih vozila zahtijevaju više od dva instrumenta i analizu za izolaciju i potom detekciju električnih vozila. Naš test može izolirati i otkriti električna vozila pomoću jednog jednostavnog postupka. U budućnosti korisnici mogu proći uzorke kroz našu analizu i promijeniti dio za otkrivanje, selektivno ga modificirajući za otkrivanje specifičnih membranskih proteina ili miRNA unutar EV-a za otkrivanje drugih vrsta raka. Korištenjem ove platforme očekujemo poboljšati analizu razine ekspresije specifičnih membranskih proteina u urinarnim EV-ima pacijenata, što će omogućiti rano otkrivanje različitih vrsta raka, zaključuje Yasui.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM