spot_img
spot_img
Subota, 18 svibnja, 2024

Poniznost je ključ uspjeha, zato cijeli svijet danas cijeni lidera Dalića

Ovih dana svijet su obišle slike japanskog izbornika Hajime Moriyasua na kojima se nakon gubitka utakmice naklonio navijačima i nogometašima Hrvatske odajući im priznanje na velikoj pobjedi i ulasku u četvrtfinale Svjetskog nogometnog prvenstva. 

U našoj europskoj kulturi, nažalost, rijetko viđamo takvo poštivanje protivnika, dostojanstvo i pribranost u trenutku kad vam se ruše snovi, pada nacionalna euforija i strepite pred traženjem odgovornosti za poraz.

Uostalom, najveću suprotnost takvom ponašanju vidjeli smo tijekom utakmice Švicarska – Srbija, kad je srbijanski izbornik Dragan Stojković Piksi sipao salve uvreda na račun protivničkih igrača. A svjedočili smo i situacijama kad se umišljene zapadne zvijezde nisu udostojile čestitati protivniku na zasluženoj pobjedi.
Koliko god je ovdje riječ o specifičnosti japanske kulture, koja pripada tzv. kulturama visokog konteksta, gdje su daleko važnije geste i neverbalna komunikacija nego riječi (a to potvrđuje i čišćenje stadiona nakon utakmica te ostavljanje za sobom svlačionica u savršenom redu), dostojanstveno i pristojno ponašanje trebalo bi biti svojstveno svima. Osobito onima koji milijunima ljudi služe kao uzor i inspiracija.

Zato možemo biti ponosni i na hrvatskog izbornika Zlatka Dalića, čije besprijekorno ponašanje u javnosti, uvažavanje i poštovanje protivnika, odmjerene izjave i motivirajuće poruke ne prolaze nezapaženo i u svjetskim medijima. A njegova staloženost i smirenost, čak i kad je najteža situacija na terenu, dostojne su japanskog zena.

Izbornik običnih navijača

No koliko god se ponekad doimao hladnim, Dalić itekako zna pokazati i emociju. Sjetimo se samo utakmice protiv Rusije na splitskom Poljudu, kad je zaplakao i duboko se naklonio navijačima, baš poput japanskog izbornika u Kataru. Svjestan je on da su navijači i njihova energija sastavni dio uspjeha. Uostalom, priznao mi je prije polaska u Katar da će mu na tribinama nedostajati oni obični navijači koji godinama bodre svoje junake po stadionima diljem Europe, a sad im je Doha nedostižna.

Umjesto zamora, novi zalet  

Bez obzira na ishod utakmice Hrvatska – Brazil, ime Zlatka Dalića zlatnim je slovima upisano u hrvatsku (ne samo sportsku) povijest kao najuspješnijeg hrvatskog nogometnog izbornika. Slavu je osigurao 2018. srebrom na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, kad je u zadnji tren preuzeo momčad i mimo bilo kakvih očekivanja javnosti doveo je na tron nogometne velesile. I kad su mu mnogi savjetovali da se povuče na vrhuncu slave, jer se tako osigurava trajan pobjednički dojam u kolektivnoj memoriji te da prihvati neku od unosnih ponuda iz svijeta, on je odlučio ostati zbog odgovornosti prema vatrenima, navijačima i hrvatskoj javnosti. I kad se činilo da se pobjednička momčad pod teretom slave, zamora i smjene generacija raspada, on joj je uspio udahnuti novu snagu, svježinu i motivaciju.

A rezultate toga vidjeli smo na ovogodišnjim utakmicama Lige nacija, koju ćemo dugo pamtiti po veličanstvenoj pobjedi starog rivala Francuske – i to u Parizu! Iako neki tvrde da Dalić ima puno sreće, teško je srećom objasniti deset odigranih utakmica zaredom bez poraza, uspjehe u Ligi nacija ili plasman predstavnika najmalobrojnije nacije među osam veličanstvenih, dva puta zaredom.

Moramo priznati da je ipak riječ o specifičnom receptu i strategiji. Izvući maksimum iz snažnih individualaca željnih uspjeha i različitih stilova igre, pretvoriti ih u jedinstven tim u kojem se gine jedan za drugoga bez ljubomore i zavisti, mogu samo istinski lideri. I to bez lupanja šakom po stolu. Samo jasnom komunikacijom, moćnom motivacijom i dobrom taktikom na terenu.

Poniznost je ključ 

Kad je prije četiri godine u Rusiji promovirao poniznost, mnogi su to u društvu u kojem se volimo busati u prsa, hvaliti i biti prvi, a ne posljednji, shvatili kao nedostatak. Međutim, upravo je poniznost ključni element suvremenog vodstva, koje promoviraju vodeći svjetski autoriteti, a koji se pak temelji na kršćanskom učenju.

“Tko želi biti prvi, neka bude sluga svima!” – jasno je poručio Isus Krist svojim apostolima. A toga se, kao istinski vjernik koji promiče, ali nikome ne nameće svoju duhovnost, drži i izbornik Dalić, kao i njegov kapetan Luka Modrić. Svjedočenje vlastitim primjerom je najzahtjevnije, ali i najučinkovitije. Takva kombinacija, u kojoj nema viška ega i želje za pozornošću i slavom, teško se postiže. No, eto, naša generacija ima sreću svjedočiti takvom uspjehu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti