spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 24 veljače, 2024

Potvrđena optužnica za ratne zločine nad Hrvatima u Vitezu

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja Mineta Akeljića, Šabana Haskića, Senada Bilala i Hazima Patkovića tereti da su počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a optuženog Šemsudina Đelilovića da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U optužnici se navodi da su za vrijeme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini između Armije Republike Bosne i Hercegovine (RBiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u mjestu Kruščica, općina Vitez, osumnjičeni iz zatočeničkog objekta zvanog “Crna kuća” u kojoj su bili zatočeni civili i ratni zarobljenici hrvatske nacionalnosti, izvodili zatočenike te ih fizički i psihički zlostavljali s namjerom da im nanesu snažan tjelesni i duševni bol ili patnju i povredu ličnog dostojanstva, priopćeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.

Akeljić je bio komandir Vojne policije 1. bataljuna 325. brdske brigade Armije RBiH, a Haskić, Bilal, Patković i Đelilović pripadnici Vojne policije 1. bataljuna 325. brdske brigade Armije RBiH.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM