spot_img
spot_imgspot_img
Subota, 2 ožujka, 2024

6 godina od pada aviona u Mostaru – još uvijek traje istraga?

U Arena Sport Centru u Mostaru u subotu, 13. svibnja od 12 sati  održava se memorijalni nogometni turnir u sjećanje na malene Lanu (11), Luku (8) i Armana (8).

Od tragične avionske nesreće u Mostaru u kojoj je život izgubilo pet osoba, od kojih troje djece prošlo je šest godina.

Na turniru će sudjelovati djeca od 2014. godišta i mlađi, a revijalnu utakmicu odigrat će prijatelji Armana i Luke.

Tragična vijest o padu

Naime, dana 13. svibnja 2017. godine sve građane Mostara, ali i šire, duboko je potresla vijest o padu sportskog zrakoplova tijekom promotivnog leta u naselju Jasenice južno od Mostara u kojem je poginulo pet ljudi, među kojima i troje djece, piše Bljesak.info.

U padu zrakoplova poginuli su osmogodišnji Arman Hadžiomerović, brat i sestra Luka (8) i Lana (11) Lovrić, mladić Muhamed Sipović i pilot Ivan Karačić.

Panoramski let koji se održavao u okviru manifestacije “Dani otvorenih vrata” u organizaciji Aerokluba Mostar i mostarskog aerodroma bio je koban za navedenih pet osoba. Nakon samo dvadesetak minuta, let je tragično okončan.

Ne zna se je li istraga završila

Danas, šest godina nakon stravične nesreće javnosti nije poznato je li završila istraga koja se prebacivala s jedne institucije na drugu.

Nakon nesreće provedena je istraga Neovisnog povjerenstva koje je otkrilo kako je uzrok pada zrakoplova FA 200-160 bio srčani udar pilota, odnosno činjenica da je pilot ”prešutio” informaciju da mu je ugrađen stent 13. siječnja 2016. godine.

Službeni izvještaji s ove nesreće otkrivaju kako je avion nakon 11. letenja otišao prema platformi i bez gašenja motora uzeo četiri putnika.

Pilot je bez zaustavljanja na liniji polijetanja počeo polijetanje. Kontrolor leta je pratio penjanje i nije primijetio probleme. Posljednji kontakt kontrolora leta i aviona bio je kada je avion bio u lijevom zaokretu, prilikom čega se mislilo da skreće prema Mostaru. Kontrola letenja uputila je desetak poziva, ali bez odgovora. U 16 sati je javljeno da je avion pao, fragment je iz službenih izvještaja s ove nesreće.

Sportski avion se u padu prepolovio i zapalio.

Propusti

Inače, zrakoplov je bio registriran na četiri osobe, a u njemu je za vrijeme kobnog leta bilo njih pet.

Kao jedan od propusta navodi se i kršenje pravilnika, odnosno da manifestacija nije prijavljena Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA).

Da je manifestacija bila prijavljena došla bi inspekcija i ne bi dozvolila ovakav način provođena manifestacije. Priprema posade za letanje nije bila adekvatna. Putnici se ne smjeli ukrcavati u zrakoplov bez gašenja motora, rekao je Salko Begić, glavni istražitelj glavni istražitelj Komisije koja je istraživala zrakoplovnu nesreću.

Dakle, za organizaciju manifestacije kao što je bila “Let iznad Mostara” bio je potreban niz dokumenata koji su u skladu s Pravilnikom o zrakoplovnim priredbama, koje ovaj događaj nije osigurao.

Ono što najviše smeta obitelji poginulih, ali i sve svjedoke ove velike tragedije je što se ne zna je li i hoće li itko odgovarati za propuste koji su se dogodili.

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM