spot_img
spot_img
Nedjelja, 21 travnja, 2024

BiH u vrhu liste zemalja po nezaposlenosti mladih, gora samo Grčka

Od početka globalne financijske krize, visoka nezaposlenost mladih postala je veliki problem u nizu zemalja širom svijeta. S druge strane, svaka zemlja ima specifične uzroke visoke nezaposlenosti, koji su često isprepleteni.

Business Insider donosi ekonomske i geopolitičke uzroke koji su doveli do visokih stopa nezaposlenosti u 47 zemalja, a upozorava i na neke od većih regionalnih i globalnih trendova u tom pogledu.

Na spisku se našlo 47 zemalja, od Libije, sa stopom nezaposlenosti mladih od 24,5 posto, pa sve do Grčke sa stopom nezaposlenosti od 64,8 posto.

U top 10 zemalja s najvećom nezaposlenošću mladih u 2014. godini našla se i BiH, ali i Srbija te Hrvatska, prenose Nezavisne

Top 3 zemlje po pitanju nezaposlenosti mladih su Španjolska, Bosna i Hercegovina te Grčka.

U Španjolskoj se stopa kreće oko 58,2 posto, u BiH ona iznosi 60,2 posto. Samo Grčka ima veći postotak nezaposlenosti mladih, a kod njih se ova stopa penje na rekordnih 64,8 posto.

Privatni sektor u BiH nudi veoma male plaće uz veoma loše uvjete rada, dok su radnici podložni eksploataciji. Zbog velike potražnje za poslom, poslodavci su u mogućnosti da konstantno ucjenjuju radnike davanjem otkaza, piše Business Insider.

Grčka, koja je u 2015. godini proživjela tešku borbu s europskim kreditorima, provela je skoro polovicu godina postojanja kao nezavisne zemlje u nekom vidu financijske krize. Korupcija tu zemlju stoji od 8 do 10 posto BDP-a godišnje, a viša i srednja klasa Grka godinama izbjegava plaćanje poreza.

Srbija na 10. mjestu, Hrvatska deveta

Business Insider Srbiju je smjestio na 10. mjesto, sa stopom nezaposlenosti mladih od 46,6 posto. Navodi se kako ta zemlja trenutno pokušava pristupiti Europskoj uniji te kako je čekaju daljnje bolne reforme. Upozorava se i kako radni uvjeti za mlade ljude u Srbiji čine upravo tu grupu osobito izloženom tijekom ekonomske krize.

Na devetom mjestu, sa stopom nezaposlenosti mladih od 49,5 posto, našla se Hrvatska.

Ističe se kako je Hrvatska prije financijske krize uživala rast od 4 do 5 posto, međutim kako se nije uspjela oporaviti od krize.

“Napredak na području borbe protiv nezaposlenosti je spor”, prenosi se mišljenje Svjetske banke. Business Insider upozorava i na činjenicu da bi tisuće izbjeglica, koje su na područje Balkana došle s vlastitim ekonomskim problemima, mogle biti novi faktor rizika i po pitanju zaposlenosti.

Dominikanska Republika nalazi se na 31. mjestu sa stopom nezaposlenosti mladih u 2014. godini od 30,6 posto, Gruzija slijedi s 31,5 posto, Jordan s 31,8 posto, Albanija s 32,3 posto, Suriname s 32,8 posto te Slovačka s 33,8 posto.

Na 19. mjestu liste smjestio se Cipar s 37,1 posto, za njim idu Lesoto s 37,3 posto, Italija s 38,3 posto, Egipat s 39,3 posto, Crna Gora s 40,5 posto te Armenija s 40,6 posto.

Francuska se s 25,3 posto nalazi na nezavidnom 45. mjestu, što je u tom pogledu čini gorom od Libije, sa stopom nezaposlenosti mladih od 24,5 posto, i Sudana, sa stopom od 24,9 posto.

Slovenija se našla na 44. mjestu, sa stopom nezaposlenosti mladih u 2014. godini koja je iznosila 25,7 posto. Kao uzrok visoke nezaposlenosti u Sloveniji navodi se ekonomska kriza koja je zemlju tresla od 2007. do 2012. godine te sklonost mladih da prihvaćaju privremene poslove, koji su prvi na udaru u kriznim vremenima.

Slijede Mađarska sa 26,1 posto, Puerto Rico sa 27,1 posto, Irska sa 27,7 posto, Barbados sa 28 posto, Maldivi sa 28,1 posto, Bahami sa 28,1 posto, Poljska sa 28,4 posto te Bahrain sa 28,6 posto.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM