spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

Svečano obilježena 20. obljetnica vojno-redarstvene operacije “Maestral”

Jučer je svečano proslavljena 20. obljetnica oslobađanja Jajca, pod visokim pokroviteljstvom predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića.

Svečanost je započela svečanim mimohodom veterana i ratnih zastava postrojbi hrvatskih snaga do spomen obilježja poginulim braniteljima, gdje su nazočni položili vijence i zapalili svijeću. Zatim je služena sv. misa zadušnica za sve poginule civile i branitelje u akciji oslobođenja Jajca, u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Misno slavlje predvodio je banjolučki biskup Franjo Komarica, on je pozdravio nazočne branitelje, okupljene članove političkog, vojnog i kulturnog života, te uputio zahvalu onima koji su svoje živote položili za svoje ljude u Jajcu.

Nakon misnog slavlja, nazočni su se uputili u Dom kulture Jajce, gdje je upriličena Svečana akademija.


13. rujna 1995. u popodnenim satima, združene snage HVO-a i HV-a, su u veličanstvenoj vojno redarstvenoj operaciji “MAESTRAL”, oslobodile kraljevski grad Jajce i prostor Pougarja, te oko 15 sati postavili hrvatski stijeg na zidinama jajačke tvrđave.

Podsjetimo se da je Jajce i cijeli Pougarski kraj, skoro 3 godine, približno 35 mjeseci ili točnije 1049. dana koliko je trajala srpska okupacije, bilo prepušteno rukama i razaranju nekih čudnih ljudi, bolje reći barbara koji ga nisu voljeli, već razarali na milost i nemilost. Tragedija, devastacija i izbjeglištvo, kao da su trajali vječno, a onda se na tom tamnom bosanskom vilajetu počela nazirati svjetlost. I zaista, svanu zora 13. rujna 1995. godine, kada HVO i Hrvatska vojska, maestralnom pobjedom oslobađaju veliki prostor i time vraćaju napaćenom narodu, ono što je mukotrpnim radom cijelog života stjecao.

Danas, 20 godina poslije, kada u potpunom miru i vječnoj slobodi, obilježavamo čin velike pobjede vojske i posebne trenutke za sve naše vojnike, te dosanjani san svakog protjeranog čovjeka, jer je baš taj dan, došla dugo iščekivana sloboda i kucnuo je čas, od kad su se mještani ovog kraja mogli početi vraćati svojim kućama. Sjetimo se ushićenja oslobođenih Hrvata, posebno dirljivog uzvika gos. Marijana Malića iz Dolabija, prilikom ulaska vojnika “Braćo mila vidi kapa“. Sad ga napokon mnogi razumiju i vide da prolivena krv sinova i očeva nije bila uzaludna, donijela je konačno tako dugo isčekivanu slobodu, i sad opet je ovo slobodna zemlja, zavičaj i rodni kraj predaka ovog kraja.

Kao i prethodinih godina u organizaciji Udruge 13. rujan – Jajce, koja objedinuje sve udruge proistekle iz Domovinskog rata u jedan organizacijski odbor i suradnji Oružanih snaga BiH, a pod visokim pokroviteljstvom presjedatelja Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića, prva polovica rujna u Jajcu je bila ispunjena mnogobrojnim sadržajima, obilježavanja Dana oslobođenja ove dvije susjedne općine.

Program obilježavanja;
1. rujna u Sportskoj dvorani otvoren je malonogometni turnir,
6. rujna na Poligonu AK Jajce vozio se Auto Relly,
11. rujna u Sali Doma kulture Jajce biti će Javna tribina (predavač dr. Goran Dodig),
12. rujna ispred zgrade općine Dobretići, na središnjem Sopomen obilježju, biti će upriličeno polaganje Vijenaca i paljenje svijeća, te minutom šutnje odavanje dužne počasti svim poginulim braniteljima,
12. rujna u svečanoj Sali općine Jajce organiziran je Međunarodni okrugli stol pod nazivom Jajce u obrani, progonstvu i oslobađanju,
12. rujna u Domu kulture Jajce održan je šahovski turnir.

SREDIŠNJA SVEČANOST – NEDJELJA 13. RUJNA

13. rujna u 8,30 h na Spomen obilježju Franji Ladan – Panceru pod Barevom bilo je upriličeno polaganje Vijenaca i paljenje svijeća,
– u 9,30 h na Spomen obilježju poginulim Virovitičanima na Velikom Plivskom jezeru bilo je upriličeno polaganje Vijenaca i paljenje svijeća,
– u 10,00 h bio je Svečani mimohod Veterana i ratnih zastava Hrvatskih snaga, od Vodopada, središtem grada do Crkve UBDM,
– u 10,30 h na Središnjem Spomen Obilježju u centru grada, bilo je upriličeno polaganje Vijenaca i paljenje svijeća,
– u 11,00 h u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služila se sveta Misa zadušnica za poginule branitelje,
– u 13,00 h u Domu kulture Jajce održan je svečana Akademija,
– u 11,00 h u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služila se Sveta Misa zadušnica za poginule branitelje,
– u 13,30 h na trgu ispred Doma kulture Jajce bio je organiziran Domjenak za puk i uzvanike,
– u 19,00 h u Gradskoj športskoj dvorani odigrala će se revijalna nogometna utakmica vojnih veterana HVO i HV,
– u 21,00 h na trgu ispred Doma kulture Jajce održan je Glazbeno zabavni program,
– u 23,00 h na Tvrđavi upriličen je Vatromet, koji je označio završetak svečanog dijela Programa.

PODSJEĆANJE NA VELIČANSTVENU OPERACIJU MAESTRAL

Sjetimo se da je to veličanstvena akcija u kojoj su Hrvatske snage, za samo tjedan dana, oslobodile naše Pougarje, grad Jajce i više okupiranih općina zapadne Bosne. Znamo da je operacija Maestral bila prva značajnija operacija združenih snaga HV-a, HVO-a i Armije BiH u zapadnoj BiH, u kojoj su oslobođeni veći prostori zapadne Bosne, uključujući gradove Drvar, Šipovo, Jajce, D. Vakuf, Bosanski Petrovac, Bosanska Krupa i Ključ. Operacija Maestral zapravo se sastojala od dvije povezane ofenzive, a trajala je nešto više od tjedan dana, počevši 8. do 17. rujna 1995.

Temeljem Splitskog sporazuma R. Hrvatske i BiH od 22. srpnja 1995., samo nekoliko tjedana nakon operacije Oluja i nakon odbijenog protunapada Vojske Republike Srpske iz pravca Drvara, tijekom kojega su HV i HVO zauzele dodatne kvadratne kilometre u smjeru Drvara, težište djelovanja Hrvatskih snaga ponovno je vraćeno u Bosnu i Hercegovinu.

Zbog ponavljanja masakra na sarajevskoj tržnici Markale, 28. kolovoza 1995., zračne snage NATO-a tijekom noći 30. kolovoza 1995. godine pokreću snažnu kampanju zračnih udara na vojsku bosanskih Srba pod nazivom operacija Namjerna sila. Vojska bosanskih Srba biva snažno rastrojena, a u tom olakotnom trenutku, dok su oči svijeta bile uprte još u nebo i dok su se brojale štete Srba oko Sarajeva, vojni stožeri ABiH, HV-a i HVO-a iskorištavaju trenutak nemoći VRS i pokreću združenu ofenzivu.

Međunarodna zajednica nije uopće pravila probleme, jer je to bio najbolji način da se premoćni bosanskohercegovački Srbi prisile da bez traženja dodatnih uvjeta sjednu za pregovarački stol. Zajedno sa snagama Armije BiH, Hrvatske snage su počele planiranje oslobađanja i zauzimanja što većeg područja u jugozapadnoj Bosni. 4. i 7. gardijska brigada se pripremaju za nastavka napredovanja prema Banja Luci. Zamisao operacije bila je smjela i predviđala je prodore na dva operativna pravca od Bosanskog Grahova prema Drvaru i od Glamoča prema Jajcu.

Operacija počinje u petak, 8. rujna iz pravca Glamoča i Kupresa – prve srpske linije su bile lako razbijene i u ruke 7. i 4. gardijskoj brigadi pada strateški važan planinski vrh Veliki Vitorog, visok 1906 m/nm, odakle se kontrolira široko područje od Kupreškog polja i Glamoča sve do Šipova, Jajca i Mrkonjić Grada. Nasuprot hrvatskim snagama bilo je 7 lakih pješačkih slabo popunjenih srpskih brigada, jedna motorizirana brigada i dva oklopljena bataljuna 2. Krajiškog korpusa VRS.

U isto vrijeme kreću napadne operacije 5. korpusa Armije BiH pod zapovjedništvom generala Atifa Dudakovića iz pravca Bihaća prema planinama Grmeč i Bosanskom Petrovcu te prema Bosanskoj Krupi. 7. korpus Armije BiH pod zapovjedništvom rahmetli generala Mehmeda Alagića ABiH, pokreće žestok napad prema Donjem Vakufu. Usporedno s tim, Armija BiH pokreće i operacije prema drugim strateškim područjima pa tako u ponedjeljak, 11. rujna 1995., pada snažno, strateško važno srpsko uporište Vozuća na cesti Banovići-Zavidovići, a narednih dana u bošnjačke ruke pada skoro cijela planina Ozren.

Sutra dan, u utorak, 12. rujna 1995., snage 4. Splitske gardijske brigade HV-a zauzimaju gradić Šipovo, a 7. Varaždinska gardijska brigada zauzima strateški iznimno važan prijevoj Mliništa na cesti između Glamoča i Mrkonjić Grada.

Sljedeći dan ostat će svim Jajačanima i Pougarcima zlatnim slovima zapisan, ta srijeda, 13. rujna 1995. bio je iznimno uspješan kada – 7. gardijska brigada zauzima Drvar, a 4. gardijska brigada oslobađa grad Jajce i prostor Pougarja, većinski hrvatski grad, kada se nad slapovima Plive i zidinama starog Hrvojevog grada zavijorila hrvatska trobojnica, što je za akciju Maestral značilo isto ono što je za Oluju značio vlak slobode i zastava na Kninskoj tvrđavi.

Sljedećeg dana, Armije BiH razbija srpsku vojsku na Komaru i zauzima susjedni Donji Vakuf, koji napokon pada u ruke 7. korpusa Armije BiH. Na južnom ratištu, HV i HVO su osvojili nekoliko brda s kojih se mogao nadzirati grad Trebinje.

15. rujna 1995. jedinice 5. korpusa Armije BiH zauzimaju Bosanski Petrovac, a idućeg dana, 16. rujna pada i gradić Ključ. Narednog dana, nedjelja, 17. rujna, 5. korpus oslobađa i Bosansku Krupu. Sljedećih dana 5. korpus zauzima šire područje u pravcu Bosanske Otoke, Prijedora i dospijeva nadomak Sanskom Mostu, koji će biti zauzet nepunih mjesec dana kasnije.

Nakon tjedan dana žestokih borbi i razbijanja Srbske vojske, vojno redarstvena operacija Maestral završava na najbolji mogući način. Kada je zauzeto i oslobođeno područje široko 100 i duboko 185 kilometara na kojem su bili važni prijevoji Oštrelj i Mlinište, a između HV-a i Banja Luke još je samo gradić Mrkonjić Grad, koji je zauzet u akciji Južni potez (8. – 12. listopada 1995.)

Vitalno srpsko uporište, Banja Luka, tada je postao realni sljedeći cilj, čije oslobođenje bi značilo totalni poraz srpskih snaga u BiH. Akcija Južni potez je – kako i intervjuu za “Europa Magazin” objašnjava u travnju 2011. godine Peter Galbright, ondašnji veleposlanik SAD u Hrvatskoj – zaustavljena na intervenciju američke diplomacije.

Uz uništenje infrastrukture, logistike i zapovjednog sustava od strane zračnih snaga NATO saveza, hrvatsko-bošnjački udar je Republici Srpskoj odlomio komad po komad teritorija i donio na tisuće izbjeglica koje su se u kolonama slijevale prema Prijedoru i Banjoj Luci. Skoro u potpunosti je razbijen 2. Krajiški korpus VRS i natjeran u bježanje. Moral Srba bio je vrlo oslabljen, u Banjoj Luci i diljem Republike Srpske zavladala je panika. Ipak, široka osvojena područja prije rata nisu bila gušće naseljena – u pitanju su planinska, teže pristupačna područja, pa broj izbjeglica u odnosu na osvojenu površinu nije bio velik.

Općina Jajce i Pougarje bili su sastavni dio proglašene Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i u njemu se hrvatsko i bošnjačko stanovništvo samoorganiziralo putem Hrvatskog vijeća obrane. U listopadu 1992. godine, Jajce trpi najžešće napade nadmoćnijeg srpskog agresora. HVO većinu svojih snaga iz operativne zone srednja Bosna šalje u obranu starog bosanskog kraljevskog grada, Jajca. Nakon 20. listopada 1992. godine, srpski napadi postaju sve jači. Unatoč velikoj angažiranosti i prisutnosti snaga HVO-a iz srednje Bosne, Jajce pada u ruke nadmoćnijeg srpskog neprijatelja 29/30. listopada 1992. godine, a velik broj hrvatskih i bošnjačkih izbjeglica bježi u općine Lašvanske doline i raseljava se diljem Svijeta.

Stoga i jeste cilj obilježavanja važnih Obljetnica i ovo kratko podsjećanje na burnu prošlost i stradanje nedužnih ljudi, jeste upravo taj, da naši mladi pougarski naraštaji, koji su danas 20 godina poslije, još uvijek daleko od rodnog zavičaja i žive raseljeni diljem Svijeta, i znaju što se dešavalo na ovim prostorima iz kojih potječu oni i njihovi roditelji, te da ne grade budućnost na burnoj prošlosti, ali da ju ne zaborave kako se ne bi opet ponovila.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM