spot_img
Četvrtak, 7 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

150 godina službe sestara milosrdnica u Derventi

Svečanom sv. misom u župnoj crkvi sv. Jurja proslavljena je 150. godišnjica sestara milosrdnica u Derventi koju je predslavio fra Mirko Filipović, župnik u Žeravcu kod Dervente, u koncelebraciji s 14 svećenika i redovnika. Bilo je nazočno oko 40 sestara sv. Vinka, dvije sestre družbe Kćeri Božje ljubavi, oko 150 vjernika te Zoran Piličić, generalni konzul RH u BiH, Davor Čordaš, Josip Jerković, Marijan Kljajić i gradonačelnik Dervente Milorad Simić.

Ostvaruju svoju zadaću

– Sv. Vinko bio je seoski, pa gradski župnik, pogođen bijedom oko sebe. Uspio je prvi osnovati zajednicu redovnica koje ne žive iza samostanskih rešetaka. Uspio je u pokazivanju snage, uspješnosti žena. Šalje ih u teške i opasne situacije i one uspješno ostvaruju svoju zadaću. Iza njega je ostao pokret kršćanskih žena, redovnica koje su danas razgranate u 12 kongregacija s 20.000 sestara koje djeluju u više od 90 zemalja te su, kad se uzme sve zajedno, najbrojnija redovnička zajednica u cijeloj Crkvi – kazao je u propovijedi fra Mirko, prenosi portal Večernjeg lista BiH.

– Četiri su sestre došle prve u Bosnu i Hercegovinu: s. Filomena Massi iz Ljubljane, s. Rufina Radonić iz Pleternice u Sloveniji, s. Rajmunda Perentin iz Izole u Istri i s. Emilija Gašparić iz Varaždina, a došle su 14. studenoga 1871. godine u Sarajevo iz Zagreba. One su postale temelj redovnica u BiH. Danas u BiH ima 17 ženskih redovničkih zajednica, sada u trima biskupijama u BiH djeluje oko 480 redovnica, a kada su milosrdnice došle, nije bilo ni jedne – još od srednjega vijeka – završio je fra Mirko Filipović.

Za ovo djelo zahvalni smo apostolskom vikaru biskupu fra Paškalu Vujičiću, sarajevskom župniku fra Grgi Martiću, sarajevskom nadbiskupu dr. Josipu Stadleru koji je kupio zemljište u glavnoj sarajevskoj ulici i dao ga sestrama pomažući da grade crkvu, samostan, školu, bolnicu… i tako im dao prvi zamah da se mogu dokazati. U prvih 27 godina sestre su izgradile 12 škola u 12 bh. gradova. Njihovih prvih 48 učenica u Sarajevu temelj su povijesti bh. školstva. Četrdeset godina u prosvjeti u BiH radilo je 166 sestara milosrdnica. Bez njih se povijest školstva BiH ne da zamisliti. Fascinantno je da je u jednom trenutku u bolnici na Koševu u Sarajevu radilo 96 sestara milosrdnica. Bez njih se ni povijest zdravstva u BiH ne da zamisliti. One su utkale svoje živote u Derventu. Osnovale su prvu osnovnu školu u ovom dijelu Posavine, prvu strukovnu školu, izgradile velebnu zgradu škole i samostan koji su im oduzeti, pa još jedan, zdušno radile u bolnici, pomagale sirotinji… teško je sve nabrojiti.

Prigodna akademija

Održana je i prigodna akademija u Napretkovu domu u Derventi. Pozdravnu riječ na akademiji uputila je s. m. Vinka Bilješko, poglavarica sestara milosrdnica, sve je pozdravio domaćin župnik vlč. Marko Slišković koji je mnogo doprinio i u organiziranju ove proslave, povijesni presjek dala je s. Zorislava Katić koja je na službi u Derventi, a prikazan je i kratki dokumentarac o djelovanju sestara u Derventi. •

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM