spot_img
spot_imgspot_img
Petak, 23 veljače, 2024

Hoćemo li u ovoj godini konačno vidjeti rasterećenja troškova rada i rast plaća u Federaciji?

Iz Vlade Federacije kažu da je cilj zakona o doprinosima i porezu na dohodak smanjenje poreznog opterećenja rada i pojednostavljenje cijelog sustava, te rast plaća radnika i njihovih budućih mirovina.

Vlada Federacije BiH je na sjednici 12. siječnja usvojila amandmane na predložene Zakone o doprinosima i porezu na dohodak koji se već godinama nalaze u parlamentarnoj proceduri. U raspravama oko formiranja nove vlasti, te proračuna za 2023. godinu, ova vijest je prošla neopaženo, iako se radi o ključnoj reformi o kojoj se priča najmanje jedno desetljeće, piše Fena.ba

Iz Vlade Federacije su kazali da je cilj zakona smanjenje poreznog opterećenja rada i pojednostavljenje cijelog sustava, te rast plaća radnika i njihovih budućih mirovina. Pored toga, ovi zakoni su ključni za stvaranje novih radnih mjesta, međunarodne konkurentnosti i izvoza.

Uzimajući u obzir rast javnih prihoda Vlada se odlučila na dodatno rasterećenje u odnosu na prijedloge koji se od 2018. godine nalaze u Parlamentu Federacije BiH. Tako je stopa doprinosa smanjena za jedan postotni bod i ubuduće bi umjesto 41,5 posto iznosila 31,5 posto. Osim toga, osobni odbitak poreza na dohodak se povećava na 1.000 KM, a svaki dodatni dohodak iznad tog iznosa bi se oporezivao stopom od 13 posto, pojasnili su iz Vlade.

Dodali su kako je namjera ovih izmjena da radnici koji zarađuju manju plaću od prosječne u Federaciji BiH ne plate niti jednu marku poreza na dohodak.

U ovom trenutku osobni odbitak iznosi 300 KM, s tim da on može biti i viši u slučaju izdržavanog bračnog druga i u ovisnosti od broja djece. Međutim, zaposleni bračni par bi po novom prijedlogu imao porezni odbitak od ukupno 2.000 KM, što je neusporedivo više nego što prosječno domaćinstvo ima u ovom trenutku. Posljednje izmjene Vlade Federacije BiH, dakle, neminovno idu u smjeru dodatnog rasterećenja rada i gospodarstva između 200 i 300 milijuna KM godišnje, ističu u Vladi.

Također dodaju kako će se fiskalnim zakonima ubuduće oporezivati sve trenutno neoporezive stavke poput toplog obroka, prijevoza i regresa.

Uštede od smanjenja doprinosa za 10 postotnih bodova, te rast osobnog odbitka poreza na dohodak bez obzira na to jamče rast trenutnih primanja radnika u Federaciji BiH. Uz to, što je primanje radnika trenutno veće, to je i veća ušteda od novih fiskalnih zakona, što je posebno važno za produktivne i rastuće grane poput IT sektora koji se suočava s velikim izazovima da konkurira s međunarodnim plaćama i zadrži radnike. Konačno, i premda može djelovati beznačajno, budućim oporezivanjem svih trenutno neoporezivih stavki, svaki radnik u budućnosti može računati na veću mirovinu, kazali su u Federalnoj vladi.

Posljednjim amandmanima, dodaju, također je bolje regulirano pitanje izuzimanja stipendija, troškova prakse i volontiranja od porezna na dohodak koji nisu više u fiksnom već u postotnom iznosu u odnosu na prosječnu plaću, što je značajno uzimajući u obzir trenutna inflatorna kretanja.

Pored toga, istaknuli su iz Federalne vlade, kao pogodnosti umirovljenicima, predloženo je da se poveća iznos izuzetog prihoda na ime otpremnine prilikom odlaska u mirovinu s tri na šest prosječnih plaća.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM