Srijeda, 20 siječnja, 2021

​Vlasti trebaju spriječiti izvoz drva iz BiH

Pročitajte i ovo

Povijesni minimum u BiH: Jedan umirovljenik na 1,2 zaposlena radnika

Da bi mirovinski sustav optimalno funkcionirao potrebno je da na jednog umirovljenika budu najmanje tri osiguranika. Taj omjer u Bosni...

Za dionicu Tarčin – Ivan na raspolaganju 11,78 milijuna eura

Približiti Sarajevo i Mostar i skratiti udaljenost na ovoj dionici spajanjem ceste M-17 s koridorom Vc jedan je od...

Čak 45 osoba, većinom iz BiH, pokušalo ući u Hrvatsku s krivotvorenim covid testovima!

Granični policajci Policijske uprave brodsko-posavske su tijekom vikenda otkrili čak 45 pokušaja ulaska u Hrvatsku s krivotvorenim PCR testovima. Na...
Razvojna agencija Žepče organizirala je okrugli stol o temi “Izvozne konkurentnosti drvoprerađivačkog sektora” u ciljem da doprinese boljoj suradnji između poduzeća iz drvoprerađivačkog sektora s potpornim institucijama koje u svom djelokrugu rada kreiraju povoljno poslovno okruženje i doprinose izvoznoj konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u BiH.

Prekogranična suradnja

Događaj je upriličen u okviru projekta “Unaprjeđenje poslovnog okruženja kroz razvoj centara poslovnih kompetencija i mreža” – competenceNET koji je podržan u sklopu Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska – BiH – Crna Gora 2014. – 2020. godine. Navodi Večernji list.

Na okruglom stolu naglašena je važnost uspostave sinergije između drvoprerađivačkog i sektora šumarstva u cilju konkurentnosti drvoprerađivačke industrije u BiH koja ima preko 1400 gospodarskih subjekata i upravo o njihovu zajedničkom djelovanju ovisi pozicioniranje domaćih proizvoda na inozemnom tržištu. Tijekom rasprave istaknuti su brojni problemi s kojima se susreću izvoznici u BiH, a jedan od njih je i ukidanje porezne olakšice za izvoz roba i usluga te problem sirovine i njezina visoka cijena u odnosu na cijene sirovine u okruženju. Unatoč ovako represivnim mjerama, izvoz iz sektora drvoprerade ima već niz godina pozitivan trend rasta. Ipak, prema mišljenju poduzetnika, daljnji razvoj moguć je, prije svega, povećanjem stupnja prerade i daljnjom finalizacijom proizvoda, što će doprinijeti i većoj vrijednosti proizvoda koji se izvoze.

Prioritet države trebao bi biti da se spriječi izvoz drva iz BiH, kao i prekomjerni uvoz rabljenog namještaja koji, prema mišljenju poduzeća iz drvnog sektora, negativno utječe na domaću proizvodnju namještaja. Također, apelirano je na šumska gospodarska društva da povećaju količinu sirovine bukve i hrasta za potrebe domaće industrije.

Zakon o standardizaciji

Jedan od zaključaka okruglog stola je i zahtjev za izmjenom standarda u Zakonu o standardizaciji kvalitete i obujma sječe, prijma, otpreme i prodaje drva, odnosno trupaca, u pravcu proširenja kategorija kod klasiranja.

Najčitanije zadnjih 7 dana

- Marketing -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Busovača: Pronađeni ključevi

Pronađeni su ključevi. Vlasnik ih može preuzeti u prostorijama ABF centra u Busovači svaki radni dan od 7:30 do...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo