‘Zahvaljujući jedinstvu obranili smo i izgradili našu Hrvatsku’

0
50
Program je počeo u 6.30 sati budnicom koju je izveo Orkestar Oružanih snaga RH. U 8 sati položeni su vijenci i zapaljene svijeće na Spomeniku hrvatske pobjede OLUJA 95

8.37 Čast mi je da mogu s vama podijeliti radost ovog dana. Ovdje ispod stoljetne tvrđave na kojoj je prije 23 godine ponosno zavijorio hrvatski stijeg. Teško je izboren taj san o slobodnoj i suverenoj Hrvatskoj. Svaka nesebična žrtva propatria nije nikada uzaludna. Zauvijek moramo biti zahvalni i odavati im priznanje za svaku žrtvu i da naši mladi znaju u kojim okolnistima je nastala naša država. Pobijedili smo u ratu jer smo imali jaku nacionalnu svijet i viziju u kakvoj državi želimo živjeti. Disali smo kao jedno, bili složni i u domovini u i svijetu. Upravo domoljublje bilo je presudno za pobjedu u Domovinskom ratu, istaknuo je u svojem govoru predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

8.15 Premijer Plenković obratio se okupljenima.

– Danas se s ponosom i zahvalnošću prisjećamo tih dana koji su Hrvatskoj donijeli slobodu. Prisjećamo se i svih teških trenutaka Domovinskog rata. Unatoč vojno nadmoćnijem agresoru zahvaljujući našem jedinstvu obranili smo i izgradili našu zemlju – rekao je premijer.

– U mislima su nam svi branitelji koji su na ratištima utkali svoje živote u temelje hrvatske države. Ti najteži trenuci nisu nikada slomili naš duh i vjeru. Obranili smo svoju zemlju svojim jedinstvom. Prošle godine u Kninu na sjednici Vlade predložili smo Zakon o hrvatskim braniteljima i usvjen je i na snazi je. Iskazuje se time poštovanje braniteljima i šaljemo poruku da štitimo dignitet naših branitelja. Nabavka borbenih zrakoplova važan je korak, a izbor izraelskih 6-16 ogroman je korak za obranu hrvatskog neba za idućih 30 godina – naglasio je Plenković.

8.08 Zajednički vijenac na Spomeniku hrvatske pobjede ‘Oluja 95’ položili su predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, otac jednog od poginulih branitelja Stjepan Cumbaj, potpredsjednik Vlade ministar obrane Damir Krstićević, ministar unutarnih poslova Davor Božinović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera OS RH general Mirko Šundov, glavni ravnatelj policije Nikola Milin, župan šibensko-kninski Goran Pauk te gradonačelnici Knina, Zagreba i Vukovara, Marko Jelić, Milan Bandić i Ivan Penava. Vijenac je također položio hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

8.05 Održana je minuta šutnje za sve nestale i poginule u Domovinskom ratu.

8.00 Očekuje se obraćanje visokih uzvanika Kninjanima i njihovim gostima na Trgu Ante Starčevića ispred spomenika Oluja, a zatim se program nastavlja na Kninskoj tvrđavi.

U Kninu se održava središnja svečanost obilježavanja akcije Oluja kojoj će nazočiti cijeli hrvatski državni vrh, visoki državni i vojni dužnosnici, članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u “Oluji” i stopostotni hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata.

Program je počeo u 6.30 sati budnicom koju je izveo Orkestar Oružanih snaga RH. Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović nazočit će susretu visokih državnih i vojnih uzvanika s obiteljima poginulih branitelja i stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida u Zapovjedništvu Gardijske mehanizirane brigade HKoV OS RH.

U 8 sati položeni su vijenci i zapaljene svijeće na Spomeniku hrvatske pobjede OLUJA 95, a potom će se okupljenima obratiti predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andreja Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Prelet ‘Krila Oluje’ i nastup klape HRM-a ‘Sveti Juraj’

Za trajanja svečanosti na Kninskoj tvrđavi iznad tvrđave održat će se mimolet u kojem će, kako je najavljeno, sudjelovati i izraelski borbeni zrakoplovi F16 Barak koji su prije tri dana sletjeli u Hrvatsku kako bi na Dan pobjede preletjeli Knin.

U programu iznad Kninske tvrđave sudjelovat će Akro grupa Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) “Krila Oluje,” a na tvrđavi je predviđen i nastup Klape Hrvatske ratne mornarice (HRM) “Sveti Juraj”.

Tijekom svečanosti na tvrđavi kninska crkvena zvona će zvonjavom simbolički podsjetiti na ulazak pripadnika Hrvatske vojske (HV) u Knin tijekom VRO Oluja, a bit će ispaljena i 23 počasna plotuna u spomen na 23. obljetnicu VRO Oluja. Po završetku svečanosti na Kninskoj tvrđavi sadioci će s tvrđave ići u mimohodu do crkve Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta gdje će biti služena sveta misa za Domovinu. Nakon mise održat će se doček sudionika ultramaratona Šibenik-Knin.

U 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile gotovo petinu okupiranih područja Republike Hrvatske

Završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija Domovinskog rata “Oluja” počela je 4. kolovoza 1995., u kojoj su nakon četiri godine okupacije velikosrpskih agresora oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, a omogućene su i oslobodilačke akcije u susjednoj Bosni i Hercegovini (BiH).

Hrvatska vojska i specijalne policijske jedinice krenule su 4. kolovoza 1995. u 5 sati u napad duž crte od Bosanskog Grahova na jugu do Jasenovca na istoku, na bojišnici dugoj više od 630 kilometara. Hrvatske snage u istočnoj Slavoniji i južnoj Dalmaciji stavljene su u stanje pripravnosti radi mogućeg napada Vojske Jugoslavije i Vojske Republike Srpske iz BiH.

U prvim satima nakon početka osobodilačke operacije predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman uputio je poruku hrvatskim građanima srpske nacionalnosti, u kojoj je pripadnike srpske paravojske pozvao da predaju oružje, uz jamstvo da će im biti udijeljena amnestija prema hrvatskim zakonima. Svi oni koji nisu djelatno sudjelovali u oružanoj pobuni protiv Republike Hrvatske pozvani su da ostanu kod svojih kuća i bez straha dočekaju hrvatsku vlast.

Na početku operacije Hrvatsko ratno zrakoplovstvo uništilo je neprijateljsko radio-relejno čvorište Ćelavac te središta veze na Petrovoj i Zrinskoj gori. Istoga dana oslobođeni su Sveti Rok nedaleko od Knina, koji se našao u okruženju, kao i više gradova i sela na širemu okupiranom području.

Najveći uspjeh u operaciji postignut je u prijepodnevnim satima 5. kolovoza, kad su pripadnici 4. i 7. gardijske brigade Hrvatske vojske oslobodili Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobune, a točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila 20-metarska hrvatska zastava. Uz Knin oslobođeni su i Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrlika, Primišlje u blizini Slunja i Dubica, a hrvatske snage došle su na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

Sutradan, 6. kolovoza, kod Tržačkih Raštela, na granici dviju država sastaju se zapovjednici 1. gardijske brigade HV-a i 5. korpusa ABiH, general-bojnik Marijan Mareković i general Atif Dudaković. Operacijom “Oluja” hrvatske snage omogućile su Armiji BiH razbijanje srpske opsade Bihaća, čime je spriječena nova humanitarna katastrofa i zločin poput genocida u Srebrenici, gdje su u srpnju 1995. pripadnici srpskih postrojbi, pod zapovjedništvom generala Ratka Mladića, ubili više od 7000 Bošnjaka.

Isti dan hrvatske snage oslobodile su Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenicu, Slunj i Plitvice, a već 7. kolovoza hrvatski ministar obrane Gojko Šušak objavio je završetak akcije “Oluje” u bivšim sektorima Sjever i Jug.

Predajom pukovnika Čedomira Bulata, zapovjednika 21. korpusa “Srpske vojske Krajine”, u Topuskom oko 14 sati označen je kraj operativnoga dijela te vojno-redarstvene akcije, ali i prestanak rata na teritoriju Republike Hrvatske, iako su nastavljene vojne aktivnosti radi slamanja ostataka neprijateljske vojske i pretresa terena.

Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage, u kojima je bilo ukupno oko 200 tisuća ljudi, oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Po podatcima Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskijskog centra Domovinskog rata u “Oluji” poginulo je 196 pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, najmanje 1100 je ranjeno, a 15 ih je nestalo dok su gubici na drugoj strani bili “nekoliko puta veći”.

Tema: Oluja – Dan pobjede
Izvor: 24sata.hr