Početna VIJESTI Vukovar: 26 godina od stradanja toga grada

Vukovar: 26 godina od stradanja toga grada

0

Bitka za Vukovar je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. To je bila 87-dnevna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane Jugoslavenske narodne armije, uz pomoć srpskih paravojnih snaga od kolovoza do studenog 1991. tijekom Domovinskog rata. Bitka je završena porazom lokalnog Zbora narodne garde, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva. U bitci je poginulo između 2.900 i 3.600 ljudi.

Iako je bitka bila značajan i simbolički gubitak za Hrvatsku, koja nije povratila kontrolu nad gradom do 1998. godine, to je  bila pobjeda koja je koštala JNA i pomogla da Hrvatska dobije međunarodnu potporu za svoju nezavisnost.

Budući da je široko štovana kao ključni trenutak u tijeku Domovinskog rata, to je pirova pobjeda Jugoslavenske narodne armije nad hrvatskim braniteljima Vukovara. 

Vukovar i Sreberenica su zasigurno mjesto najvećeg zločina na ovim prostorima u novijoj povijesti.

Pod geslom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta” u subotu 18. studenoga se obilježava 26. obljetnica bitke za Vukovar i okupacije tog grada. Središnji događaj je tradicionalna Kolona sjećanja kojom se odaje počast svim žrtvama Vukovara, a u kojoj sudjeluju brojni branitelji i gosti te državni vrh.