Četverodnevna planinarska “Transverzala” projekt je Planinarskog društva Kuk Novi Travnik koja se realizira uz sudjelovanje planinara Hrvatskog planinarskog društva “Kuk” Novi Travnik, Hrvatskog planinarskog društva Vitez i Planinarskog društva TIM Busovača.

Na ovoj vrlo zahtjevnoj četverodnevnoj planinarskoj turi dužine 130 kilometara sudjeluje i busovački planinar i član PD TIM Busovača Ljuban Grubešić. Ljuban i ostali planinari krenuli su jučer ujutro u 8 sati s Gradskog trga u Vitezu. Jučer su prešli prvu etapu (Vitez-Luke), a danas drugu (Luke-Brusnica). Sutra je na rasporedu možda i najzahtjevniji dio od Brusnice do Sebešića, a za posljednji dan planinari planiraju sa Sebešića doći do Bučićke ravni.

Četvrtog dana na jednom dijelu puta priključit će se sudionicima tradicionalnog pješačenje od Sebešića do Novog Travnika, a u povodu obilježavanja Dana općine Novi Travnik.

Tijekom planinarenja obići će mnoge prirodne i kulturne ljepote našeg kraja: Vitez, Kruččićku planinu, Busovačke staje, slapove Kozice, Fojnicu, Kozovgrad, Brusnicu, Matorac, Zec, izvor Vrbasa, Šćit, Tikvu, Sarajevska vrata, Vranicu (Treskavicu, vidikovac s pogledom na Prokoško jezero, Krstac, Nadkrstac), Zlatan izvor, Sebešić, Skopine lokve, Krstac, Poljanu i na kraju dom PD “Kuk” na Bučićkoj ravni.

Pogledajte nekoliko fotografija: