Početna BUSOVAČA Sinodalno zasjedanje Kreševskog dekanata u Busovači

Sinodalno zasjedanje Kreševskog dekanata u Busovači

0
U okviru VIII. kruga dekanatskih zasjedanja za pripravu na Sinodu Vrhbosanske nadbiskupije, u subotu, 7. srpnja u župi Sv. Ante u Busovači okupili su se predstavnici Kreševskog dekanata.

Sinodalni susret pod geslom Gospodine gdje stanuješ? odvijao se u tri etape. Sudionici su se najprije zahvalili Bogu na samoj mogućnosti „zajedničkog hoda“ (synodein) misnim slavljem koje je predvodio vlč. dr. Mario Bernadić, generalni tajnik Sinode. Suslavitelji su bili župnici Kreševskog dekanata koji su na ovaj susret došli sa svojim vjeroučiteljima te predstavnicima ekonomskih i pastoralnih vijeća.

U svojoj propovijedi tajnik Sinode istaknuo je potrebu za zajedničkim radom na poboljšanju vjerskog života vrhbosanskih župa. „Ništa ne bismo mogli učiniti zajedno da nam nije svima isti vođa – Isus Krist koji vodi cijelu povijest spasenja“, istaknuo je, između ostalog, vlč. Mario.

Nakon mise, u drugom dijelu susreta, aktualne teme vjerničkog života podijelili su predstavnici župnih vijeća u svojim izvješćima. Partikularna izvješća iz Visokog, Kreševa, Kiseljaka, Gromiljaka, Fojnice, Deževica, Banbrda, Brestovskog i Busovače slila su se i u jedinstvenu brigu za izgubljene duše.

„Svima nam je zajednički cilj, da mi koji smo najbliži Crkvi i sakramentima budemo poticaj, a ne spoticaj anonimnim kršćanima za življenje vjere. Problemi naših župa skrivaju se iza napuštanja rodnih kuća pod izlikom traženja prosperitetnijeg života, što se očituje u vidljivom materijalizmu odraslih ljudi. Mladi se još uvijek radije uvlače u hedonistički program života u kojemu je religija nešto zaostalo i tradicionalno. Za djecu su odgovorni roditelji, svećenici i vjeroučitelji koji mogu učiniti puno više kako bi jednostavna srca približili Božjoj jednostavnoj ljubavi“, istaknuto je na susretu.

Poslije jezgrovitih izvješća, treća etapa susreta odvijala se kroz predavanje dr. Marija i mr. Igora Žontara, u kojemu je mr. Žontar istaknuo kako je bitno iskustvo osobne vjere u koje se nitko ne može umiješati, no isto tako niti ga se može nekome nametnuti. „Kako bismo živjeli i svjedočili svoje poslanje na zemlji, nužno je izaći iz sebe, prestati se zanimati drugima i započeti osobni hod u vjeri koji nazivamo – obraćenjem. Najjače oružje u ovom poslu jest svakako molitva. Molitva koja preobražava one koji ne samo da vjeruju u Boga, nego vjeruju samom Bogu što je puno teži i zahtjevniji proces“, podcrtano je tijekom predavanja.

Kako javlja KTA, na kraju je dekan Kreševskog dekanata, fra Stipan Radić zahvalio Bogu na sadržajnom prijepodnevu te busovačkom župniku fra Zoranu Jakoviću na organizaciji i gostoljubivosti.

KT/ M. J.