Proizvodit će feferone u Busovači: Otkupna cijena papričica 0,90 KM po kilogramu

0
239
U Općini Busovača održan je sastanak s predstavnicima tvrtke Carl Kuehne d.o.o. iz Kozarske Dubice, inače sestrinske tvrtke njemačkog koncerna Carl Kühne.

Uvjeti suradnje

Kako navode iz Općine Busovača, Carl Kuehne jedan je od najvećih kupaca povrća u Europi, a u posljednje četiri godine proizvodnju i otkup povrća pokrenuli su i u Bosni i Hercegovini.

Jedna od kultura za kojom postoji posebno zanimanje jest papričica zeleni feferon sorta jalapeño. Predstavnici tvrtke Carl Kuehne, inače, zainteresirani su za pokretanje ove proizvodnje na području općine Busovača.
Otkup je zajamčen ugovorom, a isplata se vrši svakih sedam dana, odnosno po predanoj robi. Poduzeće Carl Kuehne d.o.o. nudi svakom kooperantu s kojim bi potpisao ugovor sadni materijal, gnojivo i zaštitna sredstva, sustav za navodnjavanje kap po kap, mulch foliju, savjetodavne usluge i edukaciju te organiziran otkup.

Novčano sudjelovanje

Zasnivanje proizvodnje obavlja se na površini od jednoga do dvaju duluma s mogućnošću podizanja proizvodnje na površini i većoj od dvaju duluma uz novčano sudjelovanje poljoprivrednika. Kultura nije zahtjevna za uzgoj i pogodna je za manja obiteljska gospodarstva. Mogući prinos po dulumu iznosi oko pet tona, dok je otkupna cijena 0,90 KM po kilogramu. Berba se obavlja svakih sedam dana, a u tijeku vegetacije moguće je do 10 berbi.
Inače, s obzirom na naše klimatološke uvjete, veljača se smatra optimalnim vremenom za sijanje navedene kulture. Kod ljutih papričica obično vrijedi pravilo da što je papričica ljuća, dulje klija i raste. Među vrstama koje jako dobro uspijevaju u našim klimatskim uvjetima je i – jalapeno.