Početna BIH Pristižu financijska sredstva za nastavak izgradnje srednjoškolskog centra u Travniku

Pristižu financijska sredstva za nastavak izgradnje srednjoškolskog centra u Travniku

0
Danas je velikoj sali Općine Travnik održan nastavak 16. redovne sjednice OV Travnik, na kojoj su vijećnici razmatrali rebalans budžeta Općine Travnik za 2018. godinu.

Prije prekida sjednice, održane 23.07. 2018. godine članovi Općinskog vijeća Travnika usvojili su rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 25,7 milijuna KM, uvećanog za 6 milijuna KM u iznosu na prvobitno usvojeni budžet koji je iznosio 18,2 milijuna maraka.

Budžet općine Travnik za 2018. godinu je povećan za 6 milijuna KM nakon nedavno usvojene odluke o kreditnom zaduženju u ovom iznosu za rekonstrukciju i izgradnju infrastrukture.
Razlog zašto se pristupilo izradi rebalansa budžeta Općine Travnik za 2018 godinu vezan je za odluku o kreditnom zaduženju i dobivenim sredstvima sa viših nivoa vlasti.

Odluka o kreditnom zaduženju u iznosu od 6 milijuna KM je već bila na prethodnim sjednicama OV Travnik , te će se iz tih sredstava financirati infrastrukturni projekti, a najvećim dijelom će biti utrošena za putne pravce i kanalizaciju .

Sredstva koja su dobivena s viših nivoa vlasti 700 000 KM od Vlade FBiH i 500 000 KM od Vlade SBK/KSB će se iskoristiti za nastavak izgradnje srednjoškolskog centra za potrebe učenika Srednje mješovite škole Travnik , kazala nam je Vlatka Lukić, predsjedavajuća OV Travnik, te dodala da su također tu još i sredstva u iznosu od 60 000 KM koja će biti uložena za poduzetnički infrastrukturu, te za nastavak uređenja sportske dvorane na Piroti će se utrošiti financijska sredstva u iznosu od oko 29 000 KM .

Nakon rasprave članova OV Travnik, između ostalog ustanovljeno je da bi gradska zelena pijaca u Travniku prema planskim pretpostavkama mogla biti smještena u prizemlju nove građevine, koja bi se gradila na istoj lokaciji, a bila bi zatvorenog tipa, te je također na katovima iznad planirana izgradnja parking mjesta, čime bi se znatno uredio i problem parking mjesta u Travniku.

Na današnjoj sjednici raspravljalo se i o prijedlogu Odluke o kućnom redu u stambenim i stambeno- poslovnim zgradama na području općine Travnik, ali o prijedlogu Strategije razvoja turizma na području općine Travnik za period 2018. – 2022. godine, gdje su kako kaže Lukić uvidjeli da Travnik ima velike turističke potencijale imajući u vidu njegovu kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu, te da ima potencijal kao jedna prestižna turistička destinacija kako u BiH, tako i dalje.

Izvor: Novum.ba