OV Travnik o slučaju ”Gimnazija“: Poštujemo odluke sudova i tražimo od viših nivoa vlasti rješenje

0
112
Općinsko vijeće (OV) Travnik prekjučer je jednoglasno na izvanrednoj sjednici usvojilo zaključke prema kojima podržavaju rad pravosudnih institucija. Zahtijevaju od osnivača Mješovite srednje škole (MSŠ) Travnik da postigne dogovor s Vrhbosanskom nadbiskupijom te da se iznađe rješenje za nesmetan početak nove školske godine tako da MSŠ Travnik i dalje koristi prostore zgrade Gimnazije, ali i da se ispoštuje sudska odluka!

– Tražimo od svih mjerodavnih institucija, Vlade FBiH, Vlade SBK i resornih ministarstava, posebno onih koja su se obavezala da će to učiniti, da hitno iznađu sredstva i dogovore daljnju dinamiku osiguranja sredstava za nastavak izgradnje zgrade srednje škole – jedan je od zaključaka OV Travnik.

Zbog slučaja ”Gimnazija“, predsjedavajući Skupštine SBK Josip Kvasina sazvao je za 6. kolovoza izvanrednu sjednicu Skupštine SBK na kojoj će se raspravljati o rješavanju pitanja statusa MSŠ Travnik u Travniku.

Neslužbeno, i politika i zainteresirane strane došle su do rješenja kojima će biti ispoštovane brojne presude, ali i osigurano normalno odvijanje nastavnog procesa u Mješovitoj srednjoj školi Travnik. Prema onome što se može čuti, MSŠ Travnik bi ostao u prostorima Gimnazije koji bi bili vraćeni vlasniku, a zauzvrat bi se plaćala kirija.