Početna BIH Inicijativa zastupnice Suzane Krišto (HDZ BiH) KSB: Inicijativa za subvencioniranja kamata na...

Inicijativa zastupnice Suzane Krišto (HDZ BiH)

KSB: Inicijativa za subvencioniranja kamata na stambene kredite kod prve kupovine stambene jedinice mladima do 40 godina

0
Na jučerašnjoj sjednici Sabora Kantona Središnja Bosna zastupnica Suzana Krišto (HDZ BiH) podnijela je Inicijativu Vladi KSB da izradi Program subvencioniranja kamata na stambene kredite kod prve kupovine stambene jedinice mladima do 40 godina. 

U diskusiji na odgovor na podnesenu prethodnu inicijativu “Oslobađanje poreza na promet prilikom kupovine prve nekretnine“, istaknula je da se slaže da županija ne može bez suglasnosti općina oslobađati obveze plaćanja poreza na promet nekretnina kod prvog stjecanja vlasništva ili suvlasništva na stambenom prostoru jer je 95% prihod općine te tražila da joj se dostave odgovori općina na navedenu inicijativu.

„Pošto je to dug proces, a ovaj problem trebamo riješiti i omogućiti mladima da ostaju na ovima prostorima, stoga sam podnijela inicijativu da Vlada izradi Program subvencioniranja kamata na stambene kredite kod prve kupovine osobama do 40 godina i da taj program izrade u što kraćem roku. Za prihvaćanje moje inicijative postoji mnogo razloga, a s obzirom na to da financijski naša županija među najstabilnijim u Federaciji BiH, te time smatram izvedivim donošenje Programa i realizacije inicijative”, kazala je zastupnica Krišto.

“Za realizaciju trebamo samo tražiti mogućnosti KAKO, a ne tražiti opravdanja, jer stanovnici naše županije traže rješenja a pogotovo mladi ljudi. Budimo županija/kanton prepoznatljivi po mnogim rješenjima koje nudimo, a ne na listi onih koji ne rješavanju mnoge nagomilane probleme, pogotovo za pitanja mladih“ izjavila je zastupnica Suzana Krišto.

 

Uz ovu inicijativu, na jučerašnjoj sjednici Sabora KSB usvojeno je Izvješće o izvršenju proračuna KSB za 2017. godinu u kojem je navedeno kako je u prošloj godini ostvaren suficit od oko 6,7 milijuna maraka.

Ministar financija Zoran Marković pojasnio je kako je višak novca utrošen na saniranje deficita iz prethodnih godina.

“Iznimno sam zadovoljan prošlom godinom, sve naše obveze su plaćene, doprinosi na plaće idu redovno. Zbog povećanja priljeva prošle godine, što je nastavljeno i u ovoj godini, nadamo se poboljšanju standarda naših uposlenika i već ovog mjeseca ide isplata cijelog regresa”, kazao je Marković.

Tijekom rasprave, zastupnici SDP-a u istaknuli su kako ostvareni suficit nije rezultat dobrog rada Vlade, nego povećanja prihoda od PDV-a.

Na njihovu primjedbu odgovorio je predsjedatelj Sabora Josip Kvasina (HDZ BiH) koji je kazao da su prihodi od PDV-a u prošloj godini bili za dva milijuna maraka manji nego 2016. godine te da je do suficita doveo rast drugih prihoda.

Županijski Sabor usvojio je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o šumama kojim je, kako je potvrdio premijer Tahir Lendo, među ostalim, predviđeno uvećanje plaća šumarima za 20 posto, što će proračun koštati oko 200.000 maraka godišnje.

Lendo je novinarima kazao da KSB ima novac za tu namjenu, dodavši kako su oni koji čuvaju šume do sada bili diskriminirani.

“Radnici Uprave za šumarstvo imali su pravo na posebne uvjete rada, ali oni do sada, za razliku od drugih županija, nikada nisu bili priznati. Stoga je Vlada željela ispraviti tu grešku prema njima te trajno riješiti pitanje naknade za posebne uvjete rada”, kazao je Lendo, a prenosi Fena.