Početna BIH Koja dokumentacija vam je potrebna za prelazak granica?

Koja dokumentacija vam je potrebna za prelazak granica?

0

Na putevima u Bosni i Hercegovini ovoga jutra prometuje se uz povoljne uvjete za vožnju i slab do umjeren promet vozila.

S obzirom da meteorolozi i za danas najavljuju visoke dnevne temperature, vozačima se preporučuje putovanje u ranim jutarnjim ili večernjim satima, a ukoliko se ipak putuje tijekom dana, savjetuju češće pauze.

Posebno se skreće pažnja svima koji koriste klima uređaj u vozilu, da nekoliko minuta prije kraja putovanja isključe klimu, kako bi se pripremili za izlazak iz vozila.

Na GP Doljani na izlazu iz zemlje čeka se do 40 minuta. Slična situacija je i na GP Izačić. Na ostalim graničnim prijelazima promet vozila je pojačan, a zadržavanja su nešto kraća, priopćeno je iz BIHAMK-a.

Podsjećaju se vozači da prije polaska na putovanje provjere da li posjeduju svu potrebnu dokumentaciju za prelazak granice.

Neophodno je posjedovati validanu putovnice za osobe, kao i zeleni karton za vozilo. Ukoliko se ne putuje vlastitim vozilom, a vlasnik vozila nije prisutan, neophodno je posjedovati dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inozemstvu.

Zbog brojnih upita građana, iz BIHAMK-a napominju da je prelazak granice prema Srbiji i Crnoj Gori za odrasle osobe i dalje moguć samo s osobnom iskaznicom, dok djeca, kao i ranije, moraju imati putovnicu.

Nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, državljani Bosne i Hercegovine moraju posjedovati važeću putnu ispravu za ulazak i bezvizni boravak do 90 dana na teritoriju Republike Hrvatske.

Podijeli objavu